občutne razlike

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem: nič čudnega, da Hrvati ...

R.T.
16. 8. 2022, 13.00
Posodobljeno: 16. 8. 2022, 14.08
Deli članek:

... sploh ob koncih tedna po nakupih prihajajo v Brežice.

Vanesa Jaušovec
V iskanju najboljših cen

Pri hrvaškem Jutarnjem listu so se lotili primerjav cen različnih dobrin med državama.

Samobor, celo Zagreb

Z dizlom, ki so ga natočili v Brežicah, so prihranili skoraj sto kun (približno 13,3 evra); po nakupu živil ravno tam pa okoli 50 evrov. Kot so zapisali, se pot obrestuje tudi 40 kilometrov od Brežic oddaljenim Zagrebčanom, da tistih iz le 20 kilometrov oddaljenega Samoborja niti ne omenjajo – še posebej, če natančno preučijo kataloge slovenskih prodajalcev in jih primerjajo s hrvaškimi.

Nič neobičajnega ni, da Hrvati, ki živijo blizu meje, skoraj vsak drugi vikend nakupujejo v Sloveniji. Kot so navedli pri Jutarnjem listu, se že z nakupom 10 juh v vrečki povrne strošek goriva, porabljenega za vožnjo iz Samoborja.

Vse ni cenejše

Nekateri izdelki iz zamrznjenega programa so v Sloveniji za skoraj polovico cenejši – isto velja za čokolade, kozmetiko, detergente, sokove in vrečke za smeti. Mesa se po drugi strani hrvaškim državljanom v Sloveniji ne splača kupovati.

Kot je za Jutarnji list povedala ena od brežiških blagajničark, povečano število hrvaških kupcev beležijo predvsem ob koncih tedna. A tudi oni opažajo, da so se nekateri izdelki v Sloveniji občutno podražili, denimo suhomesnati izdelki, sveže meso, testenine in pekovski izdelki. Tudi banane niso nič cenejše od tistih na hrvaških trgovskih policah.

Seveda so cene odvisne tudi od prodajalca. Hrvatom so v oči padle cene sira in masa: okoli 30 kun (štiri evre) za 700 gramov sira in 16 kun (2,1 evra) za maslo sta ceni, ki jih na Hrvaškem ne boste našli.

Na koncu so pri Jutarnjem listu izbrali nekaj potrebščin, brez katerih v gospodinjstvu ne gre, in cene v Sloveniji primerjali s hrvaškimi. Akcijskim cenam navkljub že bežen pogled razkrije, da se Hrvatom splača nakupovati v Sloveniji. Tudi preračunavanje v kune bo kmalu romalo na smetišče zgodovine, saj so na Hrvaškem tik pred uvedbo evra.

Tudi gorivo

Kot da to ne bi bilo dovolj, obisku Slovenije v prid govorijo tudi cene pogonskih goriv – seveda za tiste, ki živijo na obmejnem območju. Liter dizla pri nas namreč stane 12,5 kune (približno 1,7 evra), v Samoborju 14,48 kune (približno 1,9 evra).

Novice Svet24
Primerjava cen