Zaskrbljujoče

VIDEO: Alarmanten porast planincev, ki so letos potrebovali pomoč

Mihael Korsika
16. 8. 2022, 07.10
Posodobljeno: 16. 8. 2022, 09.26
Deli članek:

Čeprav se turistična sezona počasi končuje, se najbolj obremenjeni del obiska hribov in gora v drugi polovici avgusta in septembra šele začenja, opozarjajo gorski reševalci. Gorski reševalci so letos pomagali 300 nepoškodovanim planincev, lani v celem letu pa 194.

Gorska reševalna zveza Slovenije / Facebook
Letos je pomoč potrebovalo 300 nepoškodovanih planincev, lani v celem 194.

"Podaljšan vikend je prinesel kar nekaj posredovanj gorskih reševalcev in dežurne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah: poškodovani, omagani, izčrpani, zaplezani, so potrebovali našo pomoč," so na facebooku zapisali pri Gorski reševalni zvezi Slovenije. Gorski reševalci zato pred nadaljevanjem sezone obiskovalce gora pozivajo k previdnosti.

Samo minuli teden, ki tradicionalno predstavlja vrhunec poletne planinske sezone, so gorski reševalci opravili 35 intervencij, v sklopu katerih so v večini primerov reševali tuje državljane.

Letos je občutno več planincev potrebovalo pomoč

Letos so gorski reševalci v osmih mesecih in pol opravili že 463 intervencij, medtem ko so lani v celotnem letu na teren odšli 626 krat. To je bilo največ v zgodovini gorskega reševanja v Sloveniji. 

Večje število intervencij se odraža tudi v črni statistiki. Do konca letošnjega leta so slabi trije meseci in pol, pa je v gorah življenje v gorah izgubilo že 22 pohodnikov, kar je enako kot v celem lanskem letu.

Občutno pa se je povečalo število preživelih planincev, ki so jih gorski reševalci letos prepeljali v dolino. Lani so v gorskih intervencijah pomagali skupno 397 planincev, je razvidno iz statističnih podatkov, ki so objavljeni na spletni strani Gorske reševalne zveze Slovenije. Od tega so v dolino pripeljali 99 težje poškodovanih planincev, 104 lažje poškodovane in 194 nepoškodovanih.

Letos so v osmih mesecih in pol na pomoč priskočili 439 planincem. Težje poškodovanih je bilo 56, medtem ko je bilo lažje poškodovanih 83. V oči bode podatek o nepoškodovanih, saj jih je bilo letos že 300, lani v celem letu pa 194.

Praktični nasveti za varnejši obisk ferat

Med obiskovalci gora in predvsem tujimi turisti so vedno bolj priljubljene športne ferate. Gre  za z jeklenicami opremljene plezalne smeri, ki ne potekajo visoko v gorah in so običajno lahko dostopne. Najbolj znane so med drugim Hvadnik (Gozd Martuljek), Mojstrana (Mojstrana), Češka koča (Jezersko), Gonžarjeva peč (Vinska gora) in Otmarjeva ferata (Gradiška tura).

V spodnjem video si lahko ogledate njihove nasvete za varnejši obisk ferat.