Previdno v hribih

Na pohod s pomočjo navigacije ali zemljevida in markacij?

E.J./STA
13. 8. 2022, 07.58
Posodobljeno: 13. 8. 2022, 08.15
Deli članek:

V zadnjem mesecu so reševalne ekipe štirikrat reševale izgubljene pohodnike na območju Vogla.

Profimedia
Policija svetuje, da se na pohodih uporabljajo zemljevidi in markacije, navigacija pa le kot pomoč.

S policijske uprave Kranj so ta teden sporočili, da je v treh primerih reševanja izgubljenih pohodnikov na območju pod smučiščem Vogel pohodnike zavedla navigacija, ki jih je pri sestopanju pripeljala na neprehoden in nevaren teren z visokimi grapami. Eden od izgubljenih pa je zapustil nemarkirano, vendar uhojeno pot in prav tako zašel na nevaren in neprehoden teren.

Google zemljevid so že izbrisali

V zadnjem mesecu so reševalne ekipe štirikrat reševale izgubljene pohodnike na območju Vogla, pot, ki je bila dvakrat razlog za reševanje, pa so iz zemljevidov Googla že izbrisali.
Vsi pohodniki, ki so jih rešile reševalne ekipe bohinjskih gorskih reševalcev ter policijski in vojaški helikopter, so bili tujci, nihče od njih pa ob reševanju ni bil poškodovan, so sporočili.

DL
Pri nas so planinske poti markirane.

Planinske karte in markacije!

S policije so opozorili na uporabo markiranih poti in ne zgolj navigacije, saj naj bi le ta služila zgolj kot pripomoček in ne nadomestek uradnim zemljevidom in markacijam.
Na planinskih kartah so markirane poti običajno rdeče obarvane, polna črta so lahke poti, prekinjena rdeča pa zahtevne planinske poti. Ostalo, kot na primer prekinjene črne črte in pike, pa so lovske poti, kolovozi, brezpotja ter ostanki poti in so za nepoznavalce območja nevarne, zato naj se jih pohodniki izogibajo, so še opozorili.

Policija je prav tako pozvala turistične delavce, ki gostijo tujce, naj jim svetujejo, da se držijo označenih poti ali pa uporabijo pomoč vodnikov.