OSTALA BREZ DENARJA

Podjetje Uroša Urbanije, ki oddaja koče na Veliki planini, ni imelo posluha za starejši par

Igor Kršinar
11. 8. 2022, 10.11
Posodobljeno: 11. 8. 2022, 10.32
Deli članek:

Starejša zakonca iz Velenja sta lanskega oktobra želela preživeti tri dni na Veliki planini in sta rezervirala kočo Resa. A zagodlo jima jo je vreme, do koče nista mogla, podjetje VPR1, ki je v lasti Uroša Urbanije, novega direktorja Televizije Slovenija, pa jima ni želelo vrniti denarja, poroča Reporter.

Pixabay
Velika planina - ob lepem vremenu raj, ob slabem težko dostopna.

Namesto prijetnega dopusta na čudoviti planini sta sedemdesetletnika ostala z grenkim okusom v ustih in brez denarja. Ljubitelja gora iz Velenja sta od sina prejela darilni bon v vrednosti 129 evrov, ki sta ga unovčila za rezervacijo koče Resa na Veliki planini. Rezervirala sta tridnevni termin od 6. do 8. oktobra lani, plačala še dodatnih 22 evrov za psička, ki sta ga nameravala vzeti s sabo, ter 10 evrov za turistično takso.

A dan pred odhodom sta ugotovila, da je za vse dni njunega bivanja napovedano zelo slabo vreme – dež, močnejši veter, ohladitev in celo snega. Ker sta že v letih, seveda nikakor ni prišlo v poštev, da bi v takšnem vremenu (in še s kovčki) pešačila do koče, poleg tega je Velika planina znana tudi po gosti megli, v kateri je prišlo že do veliko nesreč. A v slabem vremenu tudi sedežnica ne deluje, od nihalke naprej je treba torej pol ure hoditi v hrib, da prideš do vrha oziroma koče, ki je na približno 1600 metrih nadmorske višine. Še slabše je, če ti uspe z avtom priti do parkirišča Mačkin kot, saj te od tam do koče oddaljeni eno uro hoje. Zato morajo biti obiskovalci v dobri fizični kondiciji in v primerni planinski opremi – ustrezni gorski čevlji, dodatna topla in nepremočljiva oblačila ter nahrbtnik.

Morda to nekaterim mlajšim in z veliko kondicije ne predstavlja hujšega izziva, v ugodnih vremenskih razmerah verjetno tudi ne bi bilo težko za omenjen starejši zakonski par, a ob takšni grdi vremenski napovedi sta se zbala, da bi se jima lahko kaj zgodilo. Zato sta poklicala podjetje VPR1 (Velika planina resort), ki oddaja kočo Resa, in lepo prosila, če bi lahko glede na vremenske okoliščine svoje bivanje prestavila na kak drug termin, lahko tudi v kakšni drugi koči. Toda v podjetju VPR1, v lasti Uroša Urbanije, so bili neomajni.

STA
Uroš Urbanija oddaja koče na Veliki planini.

»Zaradi vremena prestavitev žal ni mogoča. Naj pa vas potolažimo, da se vreme na Veliki Planini hitro spreminja, in da obstaja verjetnost, da ne bo vse dni tako hudo,« jima je odpisala uslužbenka Nataša. Ob tem ju je opozorila, da je termin možno odpovedati do 30 dni pred prihodom, v tem primeru je vračilo 100-odstotno, sicer pa zadržijo plačilo celotne rezervacije. Izjema bi bila le, če zaradi ukrepov, povezanih s kovidom, koča ne bi obratovala, v tem primeru bi jima ponudili drugi termin ali vrnili plačilo.

Zakonca sta tako ostala brez dopusta in brez denarja, ki sta ga vplačala za rezervacijo koče Resa, ki jo oddaja podjetje Uroša Urbanije, današnjega direktorja TV Slovenija in nekdanjega direktorja urada za komuniciranja Janševe vlade. Reporter navaja, da Urbanijevo podjetje, ki je imelo lani 168.313 evrov čistih prihodkov in skoraj 20 tisočakov poslovne izgube, že več let oddaja več koč na Veliki planini: tri so v njegovi lasti, dve pa ima v najemu.