Outsourcing

Poslanci SD pozivajo vlado k izpolnitvi koalicijske pogodbe

M.K.
10. 8. 2022, 20.37
Posodobljeno: 10. 8. 2022, 20.47
Deli članek:

Kolicijski poslanci i vrst SD pozivajo vlado, naj v čim krajšem možnem času pripravi ukrepe za odpravo outsourcinga (zunanjega izvajanja) v javnem sektorju in s strategijo odprave prekarnosti postavi pozitiven zgled tudi za zasebni sektor.

STA
Vodja koalicijske poslanske skupine SD Jani Prednik je pozval vlado, naj odpravi Outsourcing.

Potem ko so danes v Večeru razkrili podatke o razmerah, v katere so morale privoliti čistilke v UKC Maribor, če so se želele zaposliti pri novem izvajalcu storitve čiščenja v tej ustanovi, so se oglasili tudi politični predstavniki.

V poslanski skupini Socialnih demokratov, ki jo vodi Jani Prednik, tako vlado, v kateri sicer njihova stranka tudi sama sodeluje, pozivajo, da v skladu s koalicijskim sporazumom v čim krajšem možnem času pripravi ukrepe za odpravo outsourcinga (zunanjega izvajanja) v javnem sektorju in s strategijo odprave prekarnosti postavi pozitiven zgled tudi za zasebni sektor.

Vladajoče stranke Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica so se v koalicijskem sporazumu zavezale, da bodo odpravile prekarnost v javnem sektorju in ukinile zunanje izvajanje tam, kjer obstaja redna potreba po delu. Še več, v koalicijski sporazum so zapisali, da bodo javni sektor naredili za vzor na tem področju, poroča Večer.

Sadov ekonomskega uspeha si ne delijo vsi

"V Sloveniji še vedno uživamo eno izmed zgodovinsko najvišjih stopenj zaposlenosti v zadnjih tridesetih letih. Kljub odličnim ekonomskim kazalnikom pa na žalost vsi zaposleni niso deležni enakih sadov ekonomskega uspeha, ki ga dosegamo na državni ravni. To še posebej velja za delavce in delavke, ki so zaposleni v prekarnih delovnih razmerjih, ki je še vedno pogosta oblika zaposlovanja pri nas," so poslanci SD zapisali v pobudi vladi.

V dopisu navajajo primer čistilk v UKC Maribor, o katerem so v Večeru že večkrat poročali. Zaradi spremembe izvajalca čiščenja v UKC Maribor v naslednjem petletnem obdobju se je namreč več kot 130 čistilk, ki so bile zaposlene pri prejšnjem izvajalcu, podjetju MIV Servis, znašlo v neugodnem položaju. Tiste, ki so se odločile za nadaljevanje dela v UKC Maribor, so morale dati odpoved pri MIV Servisu in se zaposliti pri novem izvajalcu, trzinskem podjetju Aktiva čiščenje.

S tem so se postavile v slabši položaj pri pravicah, ki izvirajo iz delovnega razmerja, glede števila dni dopusta, jubilejnih nagrad in morebitnih odpravnin. Poleg tega so pri Aktivi dobile v podpis pogodbe, ki so zanje še slabše kot pri prejšnjem delodajalcu. Osnovna plača znaša samo 595,08 evra bruto, kar pomeni, da jim bo morala Aktiva doplačati razliko do zakonsko določene minimalne plače. Pri povračilu stroškov za malico bodo prejele samo 3,56 evra.