katere novinarje zdaj snubijo na Kolodvorski

Urbanija je začel urednikovati. Bo na nacionalko pripeljal nekdanje sodelavce Nove24TV?

Luka Mlakar / Večer
10. 8. 2022, 19.34
Deli članek:

Potem ko se je seznanil s kadrovskimi razmerami in stanjem na televiziji, je novi direktor Televizije Slovenija že začel diktirati delo v informativnem programu. V osrednjem Dnevniku zahteva dosledno promoviranje Panorame.

STA
Čeprav v Dnevniku po novem predvajajo tudi prispevke novinarjev Panorame, je mogoče slišati, da Urbanija s tem ni bil popolnoma zadovoljen, saj naj bi nekatere urednike že poklical na zagovor.
Ali namerava Urbanija jeseni na prvi spored TVS vrniti katero od informativnih oddaj, ki jih je vodstvo RTVS ukinilo, in kakšna bo dokončna usoda oddaje Studio City, potem ko dolgoletnemu voditelju Marcelu Štefančiču vodstvo spomladi ni podaljšalo pogodbe? Urbanija je poudaril, da bo glede tega več znano do konca avgusta, ob tem pa je ponovil svojo oceno, da je televizija kot »tanker, ki ga ne moreš šofirati v eno smer, potem pa na hitro v drugo smer«. »Treba je držati zastavljeno smer, mogoče so samo majhne spremembe. Če hočeš vse spreminjati, se lahko tudi vse uniči,« je poudaril Urbanija, ki ga je ekipa Reporterja tretji dan po nastopu nove funkcije na RTVS v dopoldanskem oziroma službenem času opazila na Veliki planini, kjer turistom oddaja gorske koče. 

STA
Uroš Urbanija je vodenje TVS prevzel sredi julija, pred tem je v Janševi vladi vodil urad za komuniciranje.

Potem ko se je seznanil s kadrovskimi razmerami in stanjem na televiziji, je novi direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija po naših informacijah z direktorskega stolčka že začel urednikovati in diktirati delo v informativnem programu TVS. Spomnimo, generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je Urbanijo, ki je bil v času vlade Janeza Janše direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom), na položaj direktorja TVS imenoval kljub nasprotovanju novinarskih sindikatov, ki bodo zaradi slabih razmer na javni radioteleviziji, zlasti v informativnem programu TVS, nadaljevali stavko, s katero med drugim zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo.

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je namreč ocenila, da imenovanje Urbanije, ki je kot direktor Ukoma z analizami poročanja pritiskal na novinarje in urednike RTVS, pomeni zaostrovanje odnosov z uredništvi in tveganje za še večje pritiske na določene ustvarjalce.

Zaradi Panorame na zagovoru pri direktorju

Stavka se bo predvidoma nadaljevala septembra, Urbanija pa naj bi že zahteval, da v osrednjem televizijskem Dnevniku ob 19. uri promovirajo informativno oddajo Panorama, ki na drugem sporedu še vedno beleži skromno gledanost. Čeprav v Dnevniku po novem predvajajo tudi prispevke novinarjev Panorame, je mogoče slišati, da Urbanija s tem ni bil popolnoma zadovoljen, saj naj bi nekatere urednike že poklical na zagovor.

Panorama je na sporedu od konca letošnjega maja, še pred premierno oddajo pa so na Kolodvorski zanjo odšteli vrtoglavih 250 tisoč evrov. V informativnem programu TVS, ki ustvarja glavne in bolj gledane informativne oddaje od Panorame, kot so Dnevnik, Odmevi, Tednik in Tarča, se na drugi strani nadaljuje kadrovska stiska, ki se je v poletnih mesecih zaradi dopustov in okužb z novim koronavirusom še zaostrila. Medtem ko odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik skorajda ni na spregled oziroma je novinarji sploh več ne vidijo, naj bi Urbanija zaradi nedavnih požarov na Krasu klical v uredništvo, češ da morajo biti njihove ekipe, kot se za medij spodobi, na terenu že ob devetih zjutraj. Vse lepo in prav, a v zdesetkanem uredništvu informativnega programa, ki ga je od januarja letos zapustilo že več kot 30 zaposlenih, med drugim številni novinarji, in kjer je vse zreducirano na minimum, to postaja prava misija nemogoče. »Če smo vsi v službi in nihče ne manjka, še speljemo, če pa eden ali dva zbolita ali so dopusti, je pa konec,« je mogoče slišati od zaposlenih.

Svetina in Mayer na sestankih na RTVS

Primož Lavre
Na Kolodvorsko utegne prestopiti tudi zloglasni voditelj Nove24TV Boris Tomašič.

Na spletnih straneh zavoda so bili do predvčerajšnjim sicer odprti razpisi, s katerimi so iskali novinarje za delo v informativnem programu TVS in na portalu MMC, kjer so iskali tudi urednika novih medijev in družbenih omrežij, a po pričakovanjih bo Urbanija, ki velja za izbranca SDS, kadrovske težave tudi v luči predsedniških in lokalnih volitev, ki nas čakajo jeseni, reševal z novinarji z medijev, kot so Planet TV, Domovina in Nova24TV. Neuradno naj bi na TVS tako že snubili novinarja Domovine Luka Svetino, ki je pred tem več let delal za Novo24TV, ki so jo leta 2016 ustanovili člani in podporniki SDS. Svetina je televizijo, s katere se po aprilskih parlamentarnih volitvah umikajo madžarski lastniki, zapustil v začetku maja, po nekaterih informacijah pa naj bi bil na TVS v igri tudi za vodenje Odmevov. »Marsikaj so mi ponujali, ampak tega ne morem komentirati, ker nisem še nič podpisal. Ko bom, bom to lahko komentiral,« je dogajanje komentiral Svetina.

Pred dnevi se je na sestanku z Urbanijo in Grahom Whatmoughom mudil tudi odgovorni urednik informativnega programa Planet TV Mirko Mayer, ki je s svojimi zapisi na Twitterju nato dodatno podžgal špekulacije o morebitnem prestopu na nacionalko, čeprav se ta ne zdi prav verjeten. V ozadju pa medtem nočejo potihniti govorice, da na Kolodvorsko utegneta prestopiti tudi voditelja Nove24TV Boris Tomašič in Aleksander Rant. »Govoric ne komentiram, veste pa, da so na RTVS pravila zelo jasna. Objavi se razpis, na katerega se lahko prijavi kdorkoli, kandidata, ki ustreza razpisnim pogojem, pa izbere komisija,« je poudaril Urbanija.

Na TVS iščejo tudi odgovornega urednika informativnega programa na drugem sporedu TVS, ki bo med drugim urejal omenjeno Panoramo in parlamentarni program, ter odgovornega urednika uredništva MMC. Prvi razpis se bo iztekel prihodnji torek, drugi pa konec meseca.