Jahta, ne čoln

Slovenski poslovnež in milijonar ima precej daljšega, kot je navedel v registraciji

R.T.
10. 8. 2022, 11.35
Posodobljeno: 11. 8. 2022, 07.39
Deli članek:

Ali znan slovenski poslovnež Miha Jarc, sicer lastnik ljubljanske družbe Mijaks, morske valove reže s precej daljšo jahto, kot navajajo podatki iz ladijskega registra?

bralec Reporterja
Jahta sunseeker 95 v lasti Miha Jarca fotografirana pred marino Lumbarda na Korčuli

O megajahti ljubitelja razkošnih plovil Mihe Jarca so se obširno razpisali pri Reporterju, kjer so že pred tednom dni poročali, da si je poslovnež pred dvema letoma omislil novo, precej večjo jahto sunseeker 95. Več kot 28 metrov dolgo jahto, ki je bila po informacijah tednika nedavno zasidrana pred marino Lumbarda na Korčuli, je registriral za gospodarski oziroma turistični namen, tako imenovane čarterske vožnje. Poganjata jo dva motorja s po 1435 kilovati moči, upravlja pa jo posadka štirih oseb. Desetim gostom, kolikor jih lahko sprejme, je na voljo pet luksuznih apartmajev, tovrstne jahte pa naj bi se oddajale za vsaj 50.000 evrov na teden. Enaka jahta, prav tako stara dve leti, pa se denimo trenutno na Malti prodaja za vrtoglavih sedem milijonov evrov.

A v oči bode predvsem podatek, da je 28-metrska luksuzna jahta slovenskega milijonarja v resnici vpisana v vpisnik morskih čolnov, torej plovil, krajših od 24 metrov, danes poroča Reporter. Podjetje Mijaks jo banki Sparkasse sicer odplačuje na lizing.

Je prišlo pri registraciji jahte za napako ali goljufijo? V skladu s predpisi bi morala biti zaradi dolžine vpisana v vpisnik jaht oziroma ladij, daljših od 24 metrov, njena dolžina pa je v vpisniku čolnov nasprotno zavedena kot 23,88 metra. Kot so zvedavemu tedniku odgovorili na Upravi RS za pomorstvo, »se morebitna sprememba vpisov v vpisniku čolnov, ki je del slovenskega ladijskega registra, izvede na podlagi upravne odločbe,« a v primeru navedega čolna, ki je v resnici jahta, »upravni postopek še ni začet,« zato jim za zdaj ne morejo dati pojasnil. So pa v odgovoru dodali, da so v skladu s pomorskim zakonikom za pregled in izmero plovil, daljših od 12 metrov, pristojni pooblaščeni klasifikacijski zavodi. Ob zapletu se odpira tudi vprašanje dajatev, v primeru morebitne goljufije pa celo vprašanje suma storitve kaznivega dejanja.

Kdo je poslovnež Jarc?

Kot rečeno, gre za lastnika skupine Mijaks, znane predvsem po gradnji in trženju nadstandardnih oskrbovanih stanovanj za starejše generacije. Družba je med drugim zgradila že dva sklopa luksuznih oskrbovanih stanovanj v ljubljanskih Murglah, kjer v novem Centru dobrega počutja z bazenom strankam ponujajo »več od povprečne izkušnje športnega centra«. Tovrstne nepremičnine so zgradili tudi v Dravljah in na Bledu.

Pri Reporterju so prejšnji teden spomnili tudi na razburjenje, ki ga je Jarc povzročil pri občinskih svetnikih na Bledu. Tudi tam je gradil svoja luksuzna oskrbovana stanovanja, kot je zadevo predstavil svetnikom, a jih zdaj na spletu ponuja turistom, in sicer kot luksuzne apartmaje, pri katerih lahko starejši od 65 let prejmejo 15-odstotni popust.