Previdno na plažah

V poletnih mesecih se k morju preselijo tatovi, svojo dejavnost okrepijo tudi domači zmikavti

Danijel Cek, Primorske novice
10. 8. 2022, 09.54
Posodobljeno: 21. 2. 2024, 18.38
Deli članek:

Da se počitnice ne bi končale z grenkim priokusom, sta piranska policista na glavni portoroški plaži včeraj svetovala gostom, kako čim bolj poskrbeti za svojo varnost. Kopalci na plažo nosijo dragocene telefone, denar in nakit, ki lahko hitro postanejo tarča zmikavtov. V poletnih mesecih se povečajo tudi tatvine koles, vlomi v apartmaje in avte.

Policijska uprava Koper
Med turistično sezono se policisti podajo na paže, kjer opozarjajo kopalce na samozaščitno ravnanje.

Tako kot v minulih letih je koprska policijska uprava tudi letos pripravila akcijo "Varno poletje", s katero bi radi izboljšali varnost gostov v naših turističnih središčih. S številnimi gosti se namreč v poletnih mesecih k morju preselijo tudi tatovi, svojo dejavnost okrepijo tudi domači zmikavti. Policisti zato vsem obiskovalcem plaž in drugih kopališč svetujejo, naj s seboj ne nosijo dragih telefonov, večje količine denarja, nakita, potnih listov, bančnih kartic in drugih vrednejših predmetov, saj ti lahko hitro postanejo tarča nepridipravov. Če vseeno ne morejo brez telefona na plaži, pa naj ga ne razkazujejo in naj ga dobro skrijejo, preden zapustijo svoje ležišče.

V poletnih mesecih se poveča tudi število tatvin koles, skirojev, mopedov in drugih vozil. Zaradi vrednosti so v zadnjih letih tarča tatov predvsem električna kolesa. Policisti zato svetujejo lastnikom, naj takih koles ob obisku plaže nikoli ne puščajo nezavarovanih, naj jih zaklenejo z dobrimi ključavnicami, na mestih, ki so namenjena za parkiranje koles, nikakor pa ne na skritih kotičkih.

Tudi v apartmajih, hotelskih sobah in počitniških hiškah je treba biti previden, saj tatovi lahko preplezajo balkone in gostom ukradejo nakit, denar in dokumente. Previdnost v poletnih mesecih ni odveč tudi pri parkiranju avtov in puščanju predmetov v njih.

Na koprski policijski upravi so policisti letos obravnavali že 1066 kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, kar je enajst odstotkov več kot lani. Lani so jih uspešno preiskali 37 odstotkov, letos komaj 31. Od 1. junija dalje je bilo takih dejanj 338, preiskali so jih 31 odstotkov.

Od območij treh policijskih postaj se najbolj poveča število takih dejanj na območju policijske postaje iz Lucije. V piranski občini je tatvin, vlomnih tatvin in podobnih dejanj poleti za približno 300 odstotkov več kot v drugih letnih časih. Policisti iz Lucije so letos tako obravnavali že 147 takih dejanj, prevladujejo tatvine in vlomi.

Letos so obravnavali že 18 tatvin na plažah, storilca pa odkrili le v enem primeru. V nekaterih primerih so tatovi kopalcem odnesli za več kot 1000 evrov vrednosti. Letos so obravnavali tudi že 16 tatvin skirojev in koles, nekatera so zmanjkala kljub temu, da so bila dobro zaklenjena. Obravnavali so še enajst vlomov v prostore, več kršitev javnega reda in miru, nekaj nasilništev in en poskus uboja. Tega so uspešno preiskali.

Izolski policisti pa so letos obravnavali že 13 tatvin na plažah, sedem vlomov v stanovanjske prostore, tri vlome v gostilne in trgovine, pet tatvin skirojev, koles in mopedov. Število vlomnih tatvin je letos tako že preseglo skupno število lanskih poletnih vlomnih za 100 odstotkov, čeprav je pred nami še najmanj mesec dni počitnic.

Koprski policisti pa so v letošnji sezoni obravnavali le tri tatvine na plažah, so pa zato imeli več dela s kar 49 vlomi.