"vse je v rokah naše burje"

FOTO: Situacija pod Socerbom precej boljša, a še vedno gori, aktiviran državni načrt za požare v naravnem okolju

S.R./STA
10. 8. 2022, 06.09
Posodobljeno: 10. 8. 2022, 09.44
Deli članek:

Pod Socerbom, kjer se je v noči na torek razplamtel požar, sta bili včeraj pozno zvečer aktivni še dve žarišči. V jutranjih urah je bil požar še vedno pod nadzorom.

Bobo
Požar pod Socerbom.

Po besedah vodje nočne izmene Davida Hrvatina sta bili obe žarišči pod nadzorom, pri čemer je gasilcem skrbi povzročala predvsem burja. Gasilci so se sicer s pomočjo kanaderjev in helikopterjev s požarom v torek borili cel dan. V nočni izmeni je na terenu ostalo okoli 120 gasilcev s Severne Primorske. Zračne sile ponoči niso gasile, je pa pomoč z zraka predvidena tudi danes, je za STA pojasnil Hrvatin iz koprske gasilske brigade. V torek so požar gasili tudi s tremi slovenskimi vojaškimi helikopterji, slovenskim letalom pilatus, dvema italijanskima helikopterjema in dvema italijanskima kanaderjema.

Bobo
Požar pod Socerbom.

Jutro mirno

Hrvatin je nato zjutraj za Val 202 pojasnil, da je bil požar tudi zjutraj pod nadzorom, na Obali pa imajo od jutra že na voljo pomoč iz zraka. Trenutno je "precej dobra situacija, a požar še vedno ni dokončno pogašen, vse je v rokah naše burje," je pojasnil. Obe žarišči, ki sta jim preglavice povzročali v večernih urah, sta še aktivni, a "v manjši meri." Danes je še vedno na terenu 130 gasilcev.

Da je požar pod nadzorom, je pozneje na Twitterju potrdilo tudi ministrstvo za obrambo. Kot so pojasnili, požar trenutno gasita helikopterja slovenske vojske, na pomoč pa prihaja tudi pilatus. Helikopter slovenske policije medtem s termovizijsko kamero pregleduje teren. V pripravljenosti imajo še dva helikopterja.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je sicer že v torek ob 17. uri aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju.

Bobo
Požar pod Socerbom.

Po torkovih popoldanskih podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je gorelo na približno 15 hektarjih, kot je ocenil Hrvatin, se je ta številka proti večeru nekoliko povečala.

Koprski župan Aleš Bržan je v torkovi izjavi za medije dejal, da oskrba s pitno vodo še ni ogrožena. Pojasnil je, da je Uprava RS za zaščito in reševanje res preusmerila nekaj gasilskih cistern iz vodarne Rižanskega vodovoda na požarišče, vendar sta Slovenska vojska in Civilna zaščita kmalu zagotovili dodatne tovornjake.

Zaradi gašenja požara na Primorskem so po poročanju prometno-informacijskega centra zaprte naslednje ceste:

- regionalna cesta Črni Kal - Gabrovica pri Črnem Kalu - Osp - meja z Italijo;
- lokalna cesta med Črnim Kalom in Staro Gabrovico;
- ter lokalna cesta na relaciji avtocestni priključek Kastelec - vas Kastelec - Socerb - meja z Italijo.