Nujno spremeniti metodo dela

Po novem razkritju izkoriščanja tujih delavcev Mesec ostro nad inšpekcijo: "Ne razumejo problema. Ne izključujem možnosti menjav"

G.G./STA
10. 8. 2022, 05.33
Deli članek:

Je kaj narobe v metodah dela inšpekcije ali imajo premalo zaposlenih? Minister za delo Luka Mesec meni, da mora inšpektorat obrniti metodo, da dela, da bo sposoben odkriti kršitve.

Bobo
Luka Mesec je ugotovil, da na inšpekciji nekaj smrdi. Kako je možno, da delodajalci skoraj vedno vedo, kdaj bodo prišli inšpektorji. Tako pač ni možno ugotoviti dejanskega stanja.
Direktor družbe Amonte Semir Hajdarpašić, ki sicer ni želel pred kamero, je za TVS vse očitke zanikal. Prepričan je, da gre za poskus skupinskega izsiljevanja tujih delavcev, saj pravi, da so vse od začetka izražali zadovoljstvo nad delovnimi pogoji, nato pa kar naenkrat zahtevali višje plače in izginili. Ocenjuje, da so delavci podjetje izkoristili za nadaljevanje poti proti severu Evrope.

Televizija Slovenija je včeraj poročala o izkoriščanju delavcev iz Indije v ljubljanski avtopralnici Avtostop. Tujim delavcem, ki naj bi delali po 62 ur na teden za 650 evrov, naj bi ob prihodu v Slovenijo, odvzeli potne liste. Bivali so v prostorih delodajalca, po pričevanju enega izmed njih, pa je pomočnik direktorja tudi sredi noči vinjen prihajal v njihove spalnice. Delavcem naj bi tudi grozil, da njihov delodajalec pozna visoke in lokalne politike ter policijo in Slovensko vojsko. 

Konec julija je inšpektorat za delo opravil nadzor. Delavci naj bi dobili potne liste nazaj dan pred obiskom inšpekcije za delo. Da pride inšpekcija, so v podjetju po poročanju televizije slutili ali vedeli že dan prej. Po končanem inšpekcijskem nadzoru naj bi jim potne liste ponovno odvzeli, prestrašeni delavci pa so poklicali policijo.

Po besedah Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice "delodajalec v tem primeru očitno nekaj ve, kaj se dogaja glede morebitnih nadzorov".

O primeru je v ponedeljek z inšpektorji za delo govoril tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. "Rekli so mi, vse je v redu, naš odzivni čas je bil en dan. Ko smo prišli tja, pa je bila stvar pospravljena. Delavcev ni bilo na delovnih mestih, nobenih kršitev nismo mogli zaznati," je srečanje povzel v današnjih Odmevih na TVS in dodal, da se inšpektorji zdaj ukvarjajo s tem, kako iz pričevanj delavcev sestaviti kazenske ovadbe.

Inšpektorat mora po njegovi oceni obrniti metodo dela. "Problem je, da take zgodbe vedno zaznajo nevladne organizacije in preiskovalni novinarji. Inšpekcija bi morala biti tista, ki take zgodbe zazna," je prepričan Mesec. Strinja se z Lukićem, da je treba vzpostaviti mešane inšpekcije in sistem rednega nadzora, ampak ne na način, da so delodajalci seznanjeni s prihodom. "Kar se mene tiče, bi morale biti agencije za posredovanje dela pod neke vrste konstantnim nadzorom," razmišlja Mesec.

"Imeli smo dva taka primera. V obeh smo skozi pogovor z inšpekcijo želeli videti, kašna je njihova metoda dela in kako oni razumejo problem. Jaz sem prišel do zaključka, da ga ne razumejo," je bil kritičen Mesec, ki dodaja: "Ne izključujem možnosti menjav na vrhu inšpekcije, predvsem pa bo treba spremeniti metodo dela."