Ostanki Velike vojne

FOTO: Na pogorišču iščejo mine, granate in topovske izstrelke

G.G.
9. 8. 2022, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 16.34
Deli članek:

Med velikim požarom na goriškem Krasu so krotenje ognje oteževale tudi mine, granate, topovski izstrelki in druga neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne.

Bobo
Pri delu morajo biti previdni.

Na Soški fronti je bilo posejanega približno 70 kilogramov »spečega« orožja, zato so morali v času požara gasilci previdno stopati po terenu. Pred njimi so morale teren pregledati ekipe državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi. Odstranili so več kot 800 kosov potencialno nevarnih ostankov iz vojne, največje je bila nemška mina 155 milimetrov, je pred dnevi za Televizijo Slovenija povedal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi Darko Zonjič.

V zadnjih dneh nadaljujejo z delom. Ker je ogenj pohrustal podrast, so nastale idealne razmere za iskanje neeksplodiranih ubojnih sredstev. Zaradi požara so bile te »bombe« izpostavljene visokim temperaturam, kar lahko sproži v njih spremembe, zato je potrebna dodatna previdnost.

Za prebivalce velja naslednji napotek: Če najdete neeksplodirano ubojno sredstvo ali podoben sumljiv predmet, se ga ne dotikajte, ga ne prestavljajte ali razstavljajte. Kraj, kjer ste predmet našli, zapustite po isti poti, po kateri ste do njega prišli. Pokličite številki 112 ali 113. Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna!