Zmago Pačnik

Tajkuna bi "izgnali" iz okolice Bohinjskega jezera

Tomaž Modic/Necenzurirano
8. 8. 2022, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 08.02
Deli članek:

Kdo je stopil na prste podjetniku, ki je obogatel v času nekdanje LDS, nato pa poskušal na varno prenesti elitne nepremičnine v Bohinju in državo prikrajšati za več kot milijon evrov?

STA
Hotele na imenitnih lokacijah ob Bohinjskem jezeru je država poceni in pod mizo prodala kontroverznemu podjetniku Zmagu Pačniku.

Če boste prebivalcem Bohinja omenili priimek Pačnik, jih bo večina zastrigla z ušesi. Pred očmi se jim bodo prikazali propadajoči hoteli na imenitnih lokacijah ob Bohinjskem jezeru, ki jih je država poceni in pod mizo prodala kontroverznemu podjetniku Zmagu Pačniku, ta pa vanje ni vlagal, temveč jih je raje izčrpaval. Toda Bohinjci niso edini, ki imajo z njimi slabo izkušnjo.

Pačnika, ki je do velikega bogastva prišel v času vladavine LDS in pidovske privatizacije, drugod v Sloveniji poznajo kot mojstra stečajev in prisilnih poravnav. Za več podjetij, ki jih je obvladoval z družino, so ostali nepoplačani upniki in opeharjeni delničarji. Na vrhu seznama upnikov je država, ki zadnjih pet let neuspešno išče pot do izterjave več kot milijona evrov neporavnanih davkov. Dolgo časa je veljalo, da so številne nepremičnine in drugo njihovo premoženje na varnem ter zunaj dosega rok upnikov. A to se je spremenilo.

Arhiv
Zmago Pačnik, mojster stečajev, za seboj pušča nepoplačane upnike in opeharjene delničarje

Tako članom družine Pačnik nenadoma grozi, da jim bodo vzeli zemljišča, ki se nahajajo tik ob Bohinjskem jezeru. Gre za več deset tisoč kvadratnih metrov velike parcele, od katerih je že zdaj velik del namenjen turističnim dejavnostim. Njihova vrednost naj bi znašala najmanj dva milijona evrov. Ob morebitni spremembi namembnosti v zazidljiva pa bi se za nekajkrat povečala.

Kaj se je zgodilo in kdo jim je po dvajsetih letih preprodaj premoženja, veriženja podjetij, odpisovanja obveznosti in drugih pravnih manevrov stopil na prste?

»Fiktivne prodaje z namenom oškodovanja upnikov«

Kot smo izvedeli, je nedavno proti članom družine Pačnik več tožb zaradi domnevnega oškodovanja upnikov vložila Manca Vuk Osenar, stečajna upraviteljica propadlega podjetja Dunis. Prepričana je, da lahko v stečajno maso vrne skoraj pet milijonov evrov premoženja, ki so ga člani družine Pačnik prenesli na druga svoja podjetja, ne da bi zanj kaj plačali.

Podjetje Dunis je bilo uradno v rokah Karin Pačnik Kristančič, soproge Zmaga Pačnika. Še leta 2015 je imelo v lasti več sklopov nepremičnin v Ljubljani in Bohinju, katerih vrednost naj bi znašala najmanj sedem milijonov evrov.

Po naših podatkih je šlo za apartmajske in hotelske objekte v osrčju Julijskih Alp: hotel Zlatorog v Ukancu, hotel Bohinj v Ribčevem Lazu, aparthotel Bohinj in Ski hotel na Voglu, nekdaj so bili v lasti podjetja Alpinum, ki ga je Zmago Pačnik leta 2002 kupil od države, tudi to pa je v začetku lanskega leta končalo v stečaju; nekaj manj kot 50 tisoč kvadratnih metrov kmetijskih in gozdnih zemljišč ob Bohinjskem jezeru; poslovno stavbo na Celovški cesti 128 v Ljubljani, v neposredni bližini novega trgovskega centra Aleja; poslovne prostore v stavbi na Celovški cesti 291, v katerih je danes sedež večine podjetij v lasti družine Pačnik.

Toda pred petimi leti je podjetje Dunis »izvedlo pravna dejanja, s katerimi je svoje premoženje praktično popolnoma izničilo«. »V letih 2016 in 2017 je nepremičnine vložilo kot stvarne vložke v druge povezane družbe in nato te stvarne vložke prodalo, pri čemer za prodano premoženje (razen v manjšem delu) ni prejelo kupnine,« je opozorila stečajna upraviteljica. Po naših informacijah je bila v določenih primerih kupnina poravnana z medsebojnim pobotom obveznosti. »Po temeljitem pregledu razpoložljivih listin ocenjujem, da so bili posli izvedeni z izključnim ali pretežnim namenom oškodovanja upnikov podjetja Dunis in so kot taki nični,« je poudarila Vuk Osenarjeva.

Družina Pačnik je velik del tega premoženja prodala naprej kriptomilijonarju Damianu Merlaku. Nekdanji solastnik družbe Bitstamp in eden najbogatejših Slovencev je od nje leta 2019 kupil hotel Zlatorog, hotel Bohinj, aparthotel Bohinj in Ski hotel Vogel. Zanje je po naših podatkih odštel več kot sedem milijonov evrov. Kje natančno je končala kupnina, ni povsem jasno.

Na zemljišča vpisal 58-milijonsko hipoteko

Čeprav je do prenosa nepremičnin podjetja Dunis prišlo pred več kot petimi leti in je s tem že minil rok za uveljavitev izpodbojnega zahtevka, stečajna upraviteljica verjame, da ji bo po sodni poti uspelo uveljaviti »vrnitvene zahtevke« in jih vrniti v stečajno maso.

Njena tarča sta dva sklopa nepremičnin. Prvi so že omenjena zemljišča ob Bohinjskem jezeru, katerih ocenjena vrednost znaša dva milijona evrov. Drugi pa so poslovni prostori v Ljubljani, ki naj bi bili vredni nekaj manj kot tri milijone evrov. Njun končni lastnik je od lanskega leta podjetje Konsorta, ki ga obvladuje 84-letna Biserka Kolarac Kristančič.

Na vseh nepremičninah pa je Aleksander Lin Pačnik vpisal maksimalno hipoteko, za katero stečajna upraviteljica predvideva, da je fiktivna. Njena višina je namreč vrtoglavih 58.420.964,78 evra, natanko toliko, kot znaša osnovni kapital družbe Luka Koper. Aleksander Lin Pačnik v petek tožb ni želel komentirati, saj z njihovo vsebino še ni bil seznanjen. Največji upnik podjetja Dunis je sicer Finančna uprava RS (Furs). Ta je v letu 2017 izdala davčno odločbo, s katero mu je odmerila za več kot 800.000 evrov dodatnega davka na dodano vrednost in davka od dohodka pravnih oseb. Neporavnana davčna obveznost se je do danes zvišala na več kot milijon evrov. Zadnje upanje za državo so tožbe, ki jih je vložila stečajna upraviteljica.