Zaporožje

Ukrajinci ne dovolijo, da IAEA preveri stanje v jedrski elektrarni, ki je v nevarni coni

G.G./STA
5. 8. 2022, 20.49
Posodobljeno: 5. 8. 2022, 20.58
Deli članek:

Jedrske elektrarne v Ukrajini so občutljiva točka. Danes Rusija in Ukrajina druga drugo obtožujeta obstreljevanja jedrske elektrarne Zaporožje, ki so jo kmalu po invaziji na Ukrajino zasedle ruske sile.

Profimedia
V ozadju jedrska elektrarna Zaporožje.

Več ruskih tiskovnih agencij je danes poročalo, da je območje obstreljevala ukrajinska vojska, pri čemer so se sklicevali na upravo mesta Energodar, kjer stoji nuklearka. Pri tem naj bi bila pretrgana dva daljnovoda, izbruhnil je tudi požar. Teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajina pa je obtožila Rusijo, da je izvedla napade v bližini jedrske elektrarne Zaporožje. Zaradi tega je bil poškodovan visokonapetostni vod do sosednje termoelektrarne, je sporočila ukrajinska državna družba Energoatom, ki upravlja jedrske elektrarne v državi.

"Na lokaciji elektrarne, blizu enega od blokov, kjer je jedrski reaktor, so bili zabeleženi trije napadi," je v izjavi navedel Energoatom. Opozoril je, da obstaja nevarnost uhajanja vodika in radioaktivnih snovi, prav tako je velika nevarnost požara. Žrtev za zdaj ni bilo.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je močno zaskrbljena glede dogajanja v tej največji jedrski elektrarni v Evropi. Tja si že tedne prizadeva poslati ekipo, ki bi pregledala elektrarno. Ukrajina je doslej ta prizadevanja zavračala rekoč, da bi legitimizirala rusko zasedbo mesta v očeh mednarodne skupnosti.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je v sredo opozoril, da je elektrarna v Zaporožju "popolnoma izven nadzora". Razmere v elektrarni so po njegovih besedah izredno nestabilne in občutljive, zato je nujno, da IAEA opravi inšpekcijski pregled.