Potepuški psi, ki se potikajo na območju Bršljina, Cegelnice, Prečne, Češče vasi in Podbreznika, še vedno ustrahujejo tamkajšnje prebivalce. O težavi smo pisali že pred nekaj meseci, a od takrat pristojni niso našli rešitve, kako poloviti krdelo psov, ki so lani napadli in raztrgali več divjadi. Sredi julija je v javnosti zakrožila informacija, da naj bi celo napadli žensko.

Zadevo smo preverili na Policijski upravi Novo mesto, od koder so sporočili, da po opravljenem preverjanju o napadu oziroma ugrizu psa na območju Novega mesta, 10. julija, niso bili obveščeni. Dodali so, da so sicer seznanjeni, da je na širšem območju Prečne občasno več zapuščenih psov. »Ob vsakem klicu in obvestilu občanov, ki smo jih prejemali predvsem v maju, smo se odzvali in k ukrepanju oziroma odlovu psov pozvali pristojne službe. O tem smo seznanjali Mestno občino Novo mesto, Skupno občinsko upravo občin Dolenjske, pristojno zavetišče in območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Policisti PP Novo mesto so maja na območju Cegelnice nudili pomoč predstavniku zavetišča, ki je poskušal zajeti pse, vendar odlov takrat ni bil uspešen. Glede omenjene problematike so v stalnih stikih s pristojnimi službami ter nudijo pomoč pri iskanju ustreznih rešitev za zajetje psov in zagotovitve varnosti občanov,« je zapisala Alenka Drenik s PU Novo mesto.

Tudi z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so na naše poizvedovanje sporočili, da niso bili obveščeni o napadu potepuških psov na občanko na tem območju.

psi
R.M.
Na območju Bršljina, Cegelnice, Prečne, Češče vasi in Podbreznika se že dlje časa potikajo potepuški psi.

Zaskrbljeni, zato pozivi k reševanju težave

Prebivalci omenjenih naselij se bojijo sami, z otrokom ali hišnim ljubljenčkom sprehajati po bližnjih gozdnih poteh, saj bi lahko naleteli na krdelo psov. »Ko grem v gozd po gobe, nisem več tako sproščen kot včasih. Vseskozi sem pozoren na te nevarne pse, ki se potikajo na našem območju,« nam pove eden izmed prebivalcev Češče vasi. »Ogorčeni smo, saj že nekaj časa videvamo napadalno krdelo psov ob glavnih cestah Podbreznik–Prečna in Cegelnica–Češča vas. Srečati jih je mogoče tudi blizu košarkarskega igrišča v Podbrezniku, kjer so močno prestrašili otroke in odrasle prebivalcev naselja. Potikajo se v bližnjem mestnem gozdu med Podbreznikom, Lastovčami, Cegelnico, Grobljami in Prečno ter po travnikih ob reki Temenici,« so prebivalci stanovanjskega naselja Podbreznik zapisali v dopisu, ki so ga lani poleti naslovili na Inšpekcijo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, o tem pa so seznanili tudi Mestno občino Novo mesto, Krajevno skupnost Prečna, Policijsko upravo Novo mesto in Zavetišče Turk. Pristojne so pozvali k takojšnjemu ukrepanju in reševanju pereče težave.

Nastavljali bodo hrano, da bi pse ujeli

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poudarjajo, da je problematika potepuških psov v pristojnosti lokalne skupnosti. Na Mestni občini Novo mesto zatrjujejo, da se s težavo potepuških psov, ki se potikajo na širšem območju Novega mesta, in ne le na območju Češče vasi, Podbreznika in Prečne, zelo intenzivno in resno ukvarjajo. »Trenutno odlov otežuje dejstvo, da psi ob opažanju na določeni lokaciji in posledičnem pozivu zavetišča k odlovu do prihoda predstavnika zavetišča že spremenijo lokacijo. V dogovoru z Zavetiščem Turk se bo zato začela akcija nastavljanja hrane na izbrani lokaciji, s čimer bomo poskušali pse zadržati na določenem omejenem območju, pri tem pa bodo proaktivno z nastavljanjem hrane in obveščanjem predstavnika zavetišča sodelovali tudi prebivalci Podbreznika. Ob tovrstnem skupnem pristopu se nadejamo odlova čim prej,« so sporočili z MO Novo mesto.

raztrgana srna
Lovska družina Novo mesto
Raztrgana srna po napadu potepuških psov.

Že večkrat iskali, a niso bili uspešni

Tudi v Zavetišču Turk z Zajčjega Vrha pri Stopičah, ki ima z novomeško občino sklenjen sporazum za zagotavljanje javne službe za zavetišče za male živali, upajo, da bodo uspešni. Solastnica zavetišča Marija Turk pravi, da so se zaradi klicev oziroma prijav o potepuških psih na območju prečenske krajevne skupnosti večkrat odpravili na teren, a niso bili uspešni. »Domnevamo, da so to psi iz romskega naselja Žabjak. Ko pridemo do kraja, na katerem so jih ljudje opazili, se psi že premaknejo drugam. Do zdaj so bile vse naše poti zaman, kajti plačani smo le, če psa pripeljemo v zavetišče. Pse bi morali navaditi, da zahajajo na neko območje, mi pa bi jih tam počakali. Le tako jih bomo ulovili, kajti pes je zelo inteligentna žival. V preteklosti smo se pri ulovu na primer posluževali tudi živolovk, a so psi hitro ugotovili, da jim preti nevarnost, zato so se izogibali tistemu kraju,« pove Turkova, ki si želi, da težavo čim prej rešijo