Preverili smo

Na izlet na morje z javnim potniškim prometom, ja ali ne?

Mojca Vtič
3. 8. 2022, 19.00
Deli članek:

Povratna avtobusna vozovnica med Ptujem in Koprom med vikendom stane 6,4 evra, žal pa vozni red in potovalni čas nista tako privlačna kot cena.

Črtomir Goznik
Avtobus iz najstarejšega mesta proti Obali odpelje le ob 11. uri, za vrnitev domov pa morajo potniki na avtobus stopiti nekaj po 19. uri.

Z javnim potniškim prometom po odločitvi ministrstva za infrastrukturo upokojenci, invalidi in nekatere druge skupine uporabnikov po Sloveniji potujejo brezplačno, preostali pa ob koncih tedna kar 75 odstotkov ceneje. Povratna avtobusna vozovnica med Ptujem in Koprom med vikendom stane 6,4 evra, žal pa vozni red in potovalni čas nista tako privlačna kot cena, saj avtobus do morja potrebuje tri ure in pol, vlak pa vsaj uro več, če ni (nepredvidenih) zastojev.

Ministrstvo za infrastrukturo želi s podaljšanjem ugodnosti pri nakupu vozovnic v okviru javnega potniškega prometa do 30. junija prihodnje leto spodbuditi državljane, da se na želeno destinacijo raje kot z avtomobilom odpeljejo z vlakom ali avtobusom. Uvedli so vozovnice po ugodnih cenah za družine z neomejenim številom potovanj tako z vlakom kot avtobusom, ob tem pa dodatne popuste za vožnje ob koncih tedna.

 Upokojenci uporabljajo brezplačne vožnje

Od 1. julija 2020 in za zdaj do 30. junija 2023 se lahko v medkrajevnem javnem potniškem prometu brezplačno prevažajo upokojenci oziroma osebe, starejše od 65 let, imetniki invalidske evropske kartice in vojni veterani. Evropsko kartico ugodnosti za invalide je mogoče naročiti na katerikoli upravni enoti, kjer preverijo pogoje za upravičenost do naročila in kartico po pošti pošljejo na domači naslov. Pogoj je, da si uredijo brezplačno kartico integriranega javnega potniškega prometa. Brezplačne vozovnice za upokojence pozdravljajo tudi v Pokrajinski zvezi društev upokojencev Spodnje Podravje Ptuj. »Ta ugodnost je starejšim na voljo že dve leti. Vsekakor gre za pozitivno zgodbo, saj starejšim omogoča cenejše potovanje, kar je še posebno pomembno zaradi nizkih pokojnin,« je ocenil predsednik Viktor Kokol. Ob tem je izpostavil primer, ko so si upokojenci iz Velenja, Šmartnega ob Paki in Šoštanja za mesto izleta izbrali Ptuj. »Povezali smo se s Slovenskimi železnicami, ki so zagotovile dodatne vagone in prevoz 180 upokojencev. Slednji so si ogledali mesto in okusili lokalno kulinariko, ob tem pa prihranili celoten strošek prevoza.«

Dreamstime
V poletnih mesecih so avtobusi proti morju polnejši kot običajno.

Cena ni ovira, težavo predstavljajo skromne povezave

Ugodnosti je torej na pretek. Ob tem imajo Slovenske železnice oblikovane tudi svoje popuste, zagotavljajo pa, da potniku ponudijo tisto vozovnico, ki je za njegov primer potovanja najugodnejša.  Cena torej ne more biti izgovor ali ovira za uporabo linij javnega potniškega prometa, močan protiargument pa je potovalni čas. Z avtobusnim prevozom skupine Arriva bi za vožnjo od Ptuja do Kopra potrebovali tri ure in pol, pri čemer avtobus iz najstarejšega mesta proti Obali odpelje le ob 11. uri, za vrnitev domov pa morajo potniki na avtobus stopiti nekaj po 19. uri. To pomeni, da bi »enodnevni« izletnik lahko v Kopru preživel le slabih pet uric. V skupini Arriva ugotavljajo, da so v poletnih mesecih avtobusi proti morju polnejši kot običajno. Točnih podatkov nimajo, rezervacija sedežev pa ni mogoča.

Povratna vozovnica za 8,5 evra

Skromne so tudi povezave z vlakom. Ptujčan, ki bi stopil na vlak ob 6.50, bi bil v Kopru ob pol dvanajstih, naslednji vlak proti Primorski je ob sobotah šele malo pred pol tretjo uro popoldne, vožnja pa traja več kot šest ur! Za vrnitev na Ptuj bi se moral na vlak usesti že ob 15.20, kasnejših povezav do Ptuja ni. To pomeni, da bi Ptujčanu za ogled Kopra (in morebitno namakanje v morju) ostale dobre tri ure časa ...  Cena povratne vozovnice z vikend popustom v višini 75 odstotkov in z dodatkom za vlak InterCity znaša 8,5 evra. Na Slovenskih železnicah pojasnjujejo, da je nakup vozovnic možen na železniških postajah ali na vlaku, če je prodajno mesto zaprto oziroma ga ni. »Če vozovnico kupite na vlaku in je v času vstopa na vlak prodajno mesto odprto, je treba plačati še dodatek v višini pet evrov. Na vlaku je nakup vozovnice mogoč le z gotovino,« so dodali.

Dreamstime
Če vozovnico kupite na vlaku in je v času vstopa na vlak prodajno mesto odprto, je treba plačati dodatek v višini pet evrov.

Naš javni promet 100 let za Azijo

Mateja Mazgan Senegačnik z Bistriškega, mama dveh otrok, je ustvarjalka spletne strani Aktivna družina. Na spletni strani deli izkušnje svoje aktivne družine ter daje ideje drugim, ki iščejo takšne in drugačne ideje za izlete, potovanja, pohodništvo, kolesarjenje, jamarstvo in še mnogo drugih dejavnosti z otroki. O potovanjih z vlakom ali avtobusom je povedala, da se občasno podajo tudi na tovrstne izlete, najraje s Pragerskega do Celja ali Maribora. »Sicer pa so glavna ovira povezave in dolgotrajna vožnja. Šli smo tudi z vlakom do Ljubljane in nazaj, kar pa traja vsaj enkrat dlje kot z avtomobilom. Skratka, če primerjam trajanje potovanja z vlakom po Sloveniji z Avstrijo, Nemčijo, Azijo, žal ni primerjave.«