Kdaj naj študent išče stanovanje?

Najemodajalec ji ni hotel vrniti varščine, še več, zaračunal ji je dodatne stroške

S.R./STA
3. 8. 2022, 09.07
Posodobljeno: 3. 8. 2022, 10.54
Deli članek:

V Študentski svetovalnici Študentske organizacije Univerze v Ljubljani študentom svetujejo previdnost in pri sestavi najemniške pogodbe posvet pri pravnem svetovalcu.

Bobo
Nekateri študenti se odločajo, da bodo najeli večje stanovanje in bo potem imel vsak eno sobo.

Čeprav nekateri študentom v Ljubljani svetujejo, naj si stanovanje poiščejo v poletnih mesecih, v študentski svetovalnici menijo, da je najprimernejši čas konec avgusta in v začetku septembra. Kot je pojasnil direktor študentske svetovalnice Klemen Peran, je namreč med vrhuncem poletja veliko turistov in nekateri najemodajalci izkoristijo priložnost, da sobo ali stanovanje oddajo njim. Zaradi turistov so tudi višje cene. Poleg tega je po njegovem mnenju škoda, da bi študenti plačevali "prazne mesece", torej čas, ko se študijsko leto še ni začelo in stanovanja še ne potrebujejo.

Nekateri študenti se po njegovih besedah odločajo, da bodo najeli večje stanovanje in bo potem imel vsak eno sobo. Garsonjere so namreč lahko že predrage. Če se dva odločita denimo za dvosobno stanovanje in mesečna najemnina zanj znaša približno 800 evrov, mora potem vsak odšteti polovico. Nekateri tako živijo še nekaj časa, ko so že zaposleni, saj si ne morejo takoj po študiju kupiti stanovanja, je dodal.

Pri tem je opozoril, naj se najemnik pozanima o celotnih stroških, da ne bo neljubih presenečenj. Točno mora vedeti, koliko na mesec znaša najemnina za stanovanje, koliko pa elektrika, voda, plin, ogrevanje. Marsikdo namreč poleg najemnine ne pričakuje še teh stroškov, je pojasnil.

Poskrbite za kakovostno najemno pogodbo

Študentom svetuje, naj se dogovorijo za kakovostno najemno pogodbo. Brezplačno pravno pomoč jim lahko nudijo svetovalci pri Študentski svetovalnici. Nanje se lahko obrnejo prek elektronskega naslova info@svetovalnica.com, v času uradnih ur pa tudi osebno v njihovih prostorih v Študentskem kampusu na Pivovarniški ulici.

Pomagajo tudi takrat, ko se že zaplete. Tako je omenil primer, ko najemodajalec ni hotel vrniti varščine. Poleg tega je zahteval poravnavo določenih drugih stroškov, ker je menil, da najemnica ni ravnala ustrezno s stanovanjem.

Podpis najemne pogodbe je po navedbah svetovalnice ključen pri najemu sobe ali stanovanja pri zasebniku, ker je bivanje brez pravne podlage v stanovanju nezakonito in ker lahko študenti le na ta način zaščitijo svoje pravice in poznajo svoje obveznosti.

Študent mora po podpisu najemne pogodbe prijaviti začasno bivališče na novem naslovu, saj sicer krši zakon o prijavi prebivališča, za kar je predpisana globa. Za prijavo začasnega bivališča je potreben pravni naslov. Za študenta to pomeni najemno razmerje, ki ga dokazuje z najemno pogodbo.

"Pomembno je, da nič ne podpisujete in ne plačujete vnaprej, dokler ne vidite stanovanja ali sobe in ne podpišete najemne pogodbe," pa so poudarili pri aplikaciji Bolha.com, kjer objavljajo tudi oglase za sobe in stanovanja. Študentom svetujejo, da preverijo sosesko in se pogovorijo s sosedi.

Na bolha.com je trenutno za najem na voljo približno 140 stanovanj in sob v Ljubljani in približno 170 v Mariboru. Razpon cene za mesečni najem enosobnega stanovanja je od 400 do 750 evrov, za garsonjero od 150 do 1000 evrov in za sobe od 95 do 450 evrov, so še navedli.