Rezervacijam odklenkalo

"Brisačne vojne" na Hrvaškem: 200 evrov kazni, če si boste označili 'svoje' mesto na plaži

S.R.
2. 8. 2022, 09.41
Posodobljeno: 2. 8. 2022, 11.54
Deli članek:

V hrvaškem letovišču Novi Vinodolski v primorsko-goranski županiji so se odločili, da naredijo križ čez vsesplošno prakso, ki se je poslužujejo turisti na hrvaških plažah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na hrvaških plažah so po poročanju hrvaške televizije RTL namreč vse prepogosti prizori, ko že v jutranjih urah ni več prostora, čeprav tam še ni niti kopalcev. So pa plaže polne ležalnikov in brisač, s katerimi so si bodoči kopalci tam rezervirali svoje mesto. 
V Novem Vinodolskem kopalce, ki bodo »svoj« prostor na plaži predhodno markirali z raznimi rekviziti, kot so ležalniki ali brisače, čakajo denarne kazni v višini do 1500 kun (200 evrov).

»Pridemo in nimamo se nimamo kam usesti, taka gneča je. Enako je, ko greš v vodo, ljudje so razmetali brisače, ne moreš niti do morja,« je za televizijo pojasnila slovenska gostja v Baški na Krku, ki se nahaja nasproti Novega Vinodolskega in kjer so pristojni na tovrstno početje doslej le opozarjali. Če so težavo tako imenovanih »brisačnih vojn« do zdaj reševali z opozorili, so se zdaj odločili za bolj radikalno potezo. Že naslednje leto bodo uvedli tudi kazni. Že zdaj pa stvari s plaž vsako jutro odnašajo redarji, pri čemer so iz občine za RTL pojasnili, da so turisti prestavili v prestavo višje. Redarji brisače sicer odnašajo v nekaj kilometrov oddaljeno skladišče, kjer nato pozabljene čakajo na boljše čase. Turisti so namreč premeteni, na plažah ne puščajo novejših, vrednejših stvari, temveč teritorij markirajo s starimi brisačami in ležalniki ter izpraznjenimi blazinami.