Maček v žaklju

Pozor! Kupili so »resno« kosilnico, a prejeli neuporabno igračko

S.R.
1. 8. 2022, 13.33
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 13.35
Deli članek:

Spletišče, pred katerim opozarja tržni inšpektorat, je na limanice ujelo že več slovenskih potrošnikov.

Zajem zaslonske slike
Kupili so kosilnico, prejeli pa igračo.

Tržni inšpektorat Republike Slovenije je v zadnjem mesecu prejel več prijav potrošnikov, ki so prek spletne strani marketshop-si.com kupili »akumulatorsko kosilnico za travo.« Izdelek so plačali ob prevzemu pošiljke, a so razočarani obnemeli ob pogledu na njeno dejansko vsebino. Izdelek v pošiljki je bil namreč vse kaj drugega kot tisto, kar so kupili. Tako imenovana kosilnica je bila precej slabše kakovosti ter je bila prej igrača kot naprava za košnjo trave. Pri tržnem inšpektoratu so ob tem opozorili, da se ponudnik na reklamacije potrošnikov ne odziva.

Ne gre jim zaupati

Pri tržnem inšpektoratu so na podlagi pregleda spletne trgovine ocenili, da ji ne gre zaupati, saj se vsi izdelki prodajajo z visokimi popusti, »s čimer skuša ponudnik potrošnika prepričati v hiter nakup, obstaja pa dvom, da so se ti izdelki dejansko kdaj prodajali po prečrtani redni ceni.« Problematičen je tudi jezik, saj vse kaže, da gre za avtomatiziran prevod iz drugega jezika. Glede na pogoje uporabe kot ponudnik nastopa kitajsko podjetje Ruen Import and Export Co., ki z identičnimi ali zelo podobnimi trgovinami v drugih jezikih upravlja na drugih domenah, a o podjetju razen elektronskega naslova ni mogoče najti nobenih podatkov. Pri tržnem inšpektoratu zato nakupovanje prek te in podobnih spletnih mest odsvetujejo.

Zajem zaslonske slike
Kupili so kosilnico, prejeli pa igračo.

Na kaj je treba paziti?

Pri tržnem inšpektoratu potrošnikom svetujejo, da si ogledajo tudi spletne strani Varni na internetu, prek katerih Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta in morebitnimi pastmi.

Na splošno opozarjajo, da je treba biti pri nakupu blaga prek spleta zelo previden. »Spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca,« so poudarili in dodali, da se za prodajo tudi slovenskim potrošnikom odloča vse več tujih podjetij, pri čemer jim avtomatski prevajalniki omogočajo hitro jezikovno prilagoditev spletišča. Potrošnikom tako svetujejo, naj najprej poiščejo in preverijo podatke o prodajalcu. »Nakup blaga prek spleta od neznanega prodajalca ali nepreverjenega prodajalca, sploh če ima ta sedež v t. i. tretji državi, je namreč tvegan, saj ni nujno, da bo potrošnik blago sploh prejel, če ga bo prejel, pa lahko ne bo ustrezal pričakovanjem potrošnika glede na opis, podan s strani prodajalca,« so izpostavili. Potrošnikom še svetujejo, naj pred nakupom na primer na forumih preverijo tudi izkušnje drugih kupcev.