VROČINA IN ŽIVALI

Če zaradi kužka v razgretem avtomobilu razbijete šipo, ste v prekršku

Marjana Tomšič Vovk
1. 8. 2022, 12.23
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 12.37
Deli članek:

Meteorologi zopet napovedujejo precej vroče dneve, tako da ni odveč novo opozorilo, da kužkov ne smemo puščati v avtomobilih na soncu, pa čeprav morda res le za nekaj minut skočimo po opravku. »Do vročinskega udara pride dobesedno v nekaj minutah,« opozarjajo na Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Pixabay
Poletni nikar ne puščajte psov v avtomobilu!

Čeprav različna društva in organizacije ves čas opozarjajo, kako nevarna je lahko vročina za naše hišne ljubljence, se še vedno vsako leto zgodijo tragični primeri zaradi brezvestnih lastnikov, ki kosmatince puščajo v avtomobilu na soncu. Po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) lahko pri zunanji temperaturi 30 stopinj Celzija temperatura v avtu po desetih minutah naraste na 37 stopinj, po pol ure na 46, po eni uri pa že na 56 stopinj.

Lastnik v senci, pes v avtu

»Ljudje kljub vsem opozorilom še vedno puščajo kužke v avtu, ne zavedajo se, da lahko do vročinskega udara pride dobesedno v nekaj minutah. Tudi če samo na hitro skočijo v trgovino, je včasih lahko preveč,« opozarja Maša Cerjak Kastelic iz Društvu za zaščito živali Ljubljana (DZZŽ). Na srečo letos še niso dobili nobenega obvestila o kakšnem takšnem primeru. »Sem pa lani dvakrat doživela, da je na primer lastnik stal v senci pri trgovini, pes pa je bil v avtu na soncu. Ko sem začela hoditi okoli avta in gledati vanj, je lastnik vprašal: Kaj pa je? Ko sem ga opozorila, da je to smrtno nevarno za psa, mi je odbrusil, da me to prav nič ne briga,« opiše svoje izkušnje.

Pokličite policijo!

Maša takoj opozori, da društva sicer niso pravi naslov za prvi klic, če opazite žival v razbeljenem avtu. »Mi nimamo pristojnosti za ukrepanje, smo le prostovoljci, zato se je treba obrniti na inštitucije, ki imajo možnost in dolžnost ukrepanja. Če gre za nujno zadevo, torej ogroženo življenje, je to policija, sicer pa veterinarska inšpekcija oziroma Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Edini pravi korak, če opazimo psa v vročem vozilu, je torej, takoj poklicati policijo. Zadnja leta se vedno hitreje odzivajo, dajo kakšen predlog, na primer naj gremo v trgovino in naj po zvočniku vprašajo, če je lastnik tega vozila v bližini. Če mi razbijemo šipo tujega avtomobila, smo v prekršku. Je pa stvar posameznika, kako se bo odločil, ko bo ocenil, kakšno je stanje kužka v avtu. Jaz svetujem, da v vsakem primeru po klicu policiji psa v avtu oziroma situacijo posnamemo, morda stopimo v stik z veterinarjem, da on preceni, ali je res že tako hudo, da je treba takoj ukrepati, da ne moremo čakati.« Predvsem pa je pomembno, da nepravilnosti, mučenja, zlorabe ipd. prijavimo. »Ker če ne, se ne more nič spremeniti. Zelo pomembno je torej, da nekaj dejansko naredimo, ne da se samo zgražamo na družbenih omrežjih.«

Kazen odvisna od okoliščin

Tudi na Policiji svetujejo, naj se tak dogodek čim prej prijavi na številko 112 ali 113. »Hkrati pa ljudi pozivamo, da živali ne puščajo v vozilih, pa četudi menijo, da bo njihov opravek trajal samo 'nekaj minut. Dogodki so namreč lahko izredno nepredvidljivi.« Na Policiji so nam povedali, da evidence o prijavah o puščenih živalih v vozilih posebej ne vodijo. »Iz prakse pa lahko potrdimo, da smo občasno obveščeni tudi o tovrstnih dogodkih,« nam je potrdila Maja Ciperle Adlešič, predstavnica Policije za odnose z javnostmi. »Policisti se na vsak tak klic takoj odzovejo, na samem kraju pa nato glede na vse okoliščine primera vedno presodijo, kakšen ukrep je potreben za zagotovitev varstva žival.« Ko nas je zanimalo, kakšna konkretna kazen lahko doleti brezvestnega lastnika, so nam odgovorili: »V primeru, ko je v razgretem vozilu puščena žival, gre lahko za kršitev po Zakonu o zaščiti živali ali za kaznivo dejanje mučenje živali, kar pa je ponovno odvisno od okoliščin in posledic konkretnega primera.« Torej je tudi kazen odvisna od tega, za kakšen prekršek gre. 

Čuteča bitja

V Društvu za zaščito živali Ljubljana še poudarijo, da niso problematični le avtomobili, ampak tudi pesjaki brez prezračevanja, psi, privezani na soncu ali zaprti na razbeljenem balkonu, živali, puščene brez vode … Pa tudi sprehajanje psov v vročini po asfaltu, ker to lahko to povzroči opekline tačk. »Vsak posameznik se mora zavedati, da je žival čuteče bitje in da ima različne potrebe. Osnovne so podobne našim: zavetje, senca, voda, primerna hrana, sprehodi …«