Kaos s termini

Neodgovorno od staršev: Pregled otrok odpovejo tik pred zdajci, zdravniki jezni

P.K.
1. 8. 2022, 08.39
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 10.04
Deli članek:

Iz ene od diabetoloških ambulant za mladino so sporočili, da že nekaj mesecev opažajo ogromno odpovedi pregledov v zadnjem trenutku in v povezavi s tem, zahtev za nov termin.

Dreamstime
A ambulantah s to prakso niso najbolj zadovoljni.

“Večina jih odpoved najavi na dan pregleda ali dan pred njim. Tako smo imeli prešnji ponedeljek in sredo naročenih po osemnajst otrok in mladostnikov, a je bilo med vikendom odpovedi za ponedeljkovo ambulanto pet. Še en dodaten otrok ni prišel, vendar odpovedi termina zanj ni bilo," so povedali. Tako so omenjeni dan obravnavali samo dvanajst pacientov.

Za sredino ambulanto pa je v torek število predvidenih obravnav iz osemnajst padlo za polovico. "Deset staršev je namreč otrokom preglede odpovedalo, na dan obravnave v ambulanti se je zgodila še ena dodatna odpoved. Prikazala se nista še dva otroka, a za njiju preklica termina sploh ni bilo," so javili.

Razlogi so res smešni

Ob tako poznih odpovedih, poudarjajo, zelo težko zapolnijo prazna mesta s čakajočimi, pa tudi "tistim, ki na pregled ne pridete, ne moremo zagotoviti novega datuma prej kot po 15. novembru, saj se nekateri prenaročite po večkrat. Če veste, da na pregled ne boste mogli zaradi dopusta ali kakšnega drugega razloga, to v ambulanto sporočite čimprej. Samo tako bomo na sproščeno mesto lahko uvrstili nekoga drugega in morda tudi vam zagotovili termin prej kot čez 4 mesece," so še povedali.

Tudi Mladi zdravniki, združenje diplomantov Medicinske fakultete, opozarja na to težavo, "ki je v vseh ambulantah opažamo vse pogosteje. V poletnem času je še posebej izrazita. Seveda razumemo, da pride do nepredvidljivih situacij, a vzroki odpovedi so pogosto precej banalni, kot so: 'spregledal sem datum', 'nimam prevoza', 'bili smo na morju' in tako dalje, čakalne dobe pa so vse daljše..."