Razkrivamo

Slovenske obsojenke poslale pismo na naše uredništvo. Omenjajo upor.

P.K.
31. 7. 2022, 16.43
Posodobljeno: 31. 7. 2022, 18.18
Deli članek:

Oglasilo se nam je več zapornic, ki svojo kazen prestajajo v zaporu na Igu. V pismu, ki so nam ga poslale, pripovedujejo o razmerah, v katerih bivajo in drugih problemih, s katerimi so soočajo. Tožijo o neživljenjskih pogoji bivanja, o tem, da jim nihče ne prisluhne, tako ostajajo nemočne in po njihovo diskriminirane.

Dreamstime
Zagovornik načela enakosti je že leta 2020 ugotovil obstoj neposredne diskriminacije v ženskem zaporu na Igu.

Ženske v pismu navajajo vsaj dve konkretni osebi iz vodstva zapora, ki da "ne spoštujeta zaposlenih, podrejenih, samovoljno diktirata vodenje, pri čemer se mnenje direktorice zavoda izgubi, prav tako drugih strokovnih služb, operativnih vodij," so napisale. Omenjajo tudi dvojna merila in samovoljnost odločanja pri dodeljevanju ugodnosti zapornicam, čemur se »je potrebno odločno upreti," so dejale.

Opozarjajo tudi na bivalne razmere v gradu, ki predstavlja zaporniško stavbo, ki »razpada, je vlažna.« Nujno je tudi izboljšanje pogojev zdravstvene oskrbe, so še povedale in "omogočanje dostojnih obiskov otrok in svojcev, več stika z naravo…"

Sočutne ena do druge

Spomnijo, da je tudi zagovornik načela enakosti že leta 2020 ugotovil neposredno diskriminacijo v njihovem zaporu glede sprejemanja obiskov, možnosti zasebnih stikov in telefonskih klicev ter uporabe elektronske komunikacije.

"Opozorile bi tudi na tiste ženske, ki prestajajo najdaljše kazni in so prepuščene same sebi. Ena od nas je v skrb vzbujajočem stanju, kot živi mrtvec, telo, ki brez življenja bije vsak dan, siva barva kože, prazen, izgubljen pogled."

Podrobnosti razmer, predvsem pa konkretne zgodbe zapornic ter odzive vodstva in pristojnih na obtožbe, bomo objavili kmalu.

STA
Zavod za prestajanje kazni zapora Ig.