Hrabre gasilke

FOTO: Spoznajte slovenske junakinje, ki so se borile s požarom na Krasu

P.K.
25. 7. 2022, 17.12
Posodobljeno: 25. 7. 2022, 18.02
Deli članek:

Res da so se največjim požarom v zgodovini Slovenije najbolj številčno borili moški pripadniki gasilskih vrst, a ne smemo pozabiti na gasilke, ki so prav tako odigrale izjemno pomembno vlogo.

Andrej Petelinšek
Bravo, gasilke!

Od vsepovsod so z gasilskimi enotami poklicnih in prostovoljnih ekip na gašenje gorečega Krasa številčno prihajale tudi gasilke. Te je opazila tudi javnost in tudi njih navdušeno pozdravljala in se jim zahvaljevala.  

Na družbenih omrežjih so jim posvečali ganljive besede in med drugim zapisali: »Ko bo Slovenija iskala Slovenko leta, pa Femme fatale, imam za te nazive kar nekaj predlogov - naše gasilke, ki gasijo na požaru na Krasu. One so prave vplivnice, ta prave Influencerke. Mi pred njimi kapo dol, one pa čelado gor. Punce, hvala tisočkrat, naj vam bo vse dobro povrnjeno,« je samo ena od objav na socialnih omrežij, ki proslavljajo njihovo hrabrost in doprinos. 

Toliko se je zoperstavilo ognju

V dobrem tednu dni je požar na goriškem Krasu sicer gasilo več kot 10.000 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Pri delu jim je pomagalo 1200 pripadnikov različnih podpornih enot.

V največjem požaru v zgodovini Slovenije je v osmih dneh pogorelo skoraj 4000 hektarov površin, od tega preko 90 odstotkov v občini Miren-Kostanjevica. Po besedah župana Mauricija Humarja to predstavlja okrog 40 odstotkov občinskega ozemlja.

Še enkrat spomnimo, kako so domačini hvaležni vsem gasilcem in ostalim prostovoljcem, ki so pomagali reševati njihove domove in naravo okoli njih. Po krajih, skozi katere vodijo ceste na goriški Kras, so obešeni plakati, na katerih se jim zahvaljujejo. Tudi na cestnih površinah so z velikimi rdečim črkami sporočila zahvale in ganjenosti."