Peklensko bo

Za ta vikend vremenoslovci izdali najvišjo stopnjo opozorila

P.K.
22. 7. 2022, 07.23
Posodobljeno: 22. 7. 2022, 09.04
Deli članek:

Vročina se vse bolj stopnjuje. Te dni bodo najvišje temperature v notranjosti Primorske zelo visoke. Kot vse kaže, nas najverjetneje čaka nov temperaturni rekord.

Dreamstime
To bo pravi pekel. Pazite nase!

Agencija RS za okolje (Arso) je včeraj izdala najvišjo stopnjo opozorila, saj nas danes, jutri in v nedeljo, čakajo izrazito visoke temperature. Vročina bo po Sloveniji najhujša v soboto, ko se bo segrelo tudi do 38 °C. "Ta dan bo najbolj vroče predvidoma v južnem delu Ljubljanske kotline, po nižinah Dolenjske in Bele krajine. Tudi drugod po Sloveniji bodo temperature le za kakšno stopinjo nižje. Vse do nadmorske višine okoli 1000 m bo temperatura zraka 30 °C ali več. Zaradi velike toplotne obremenitve smo za južno polovico Slovenije izdali »rdeče« opozorilo," so sporočili.

Ojoj, do 40

V nedeljo bo v notranjosti Sloveniji malo manj vroče, zaradi šibke burje pa bo izrazita vročina še vedno na Primorskem. "Vročinski val bo vztrajal vsaj do ponedeljka. Od torka naprej bo najverjetneje padlo tudi nekaj zelo dobrodošlega dežja. Vse do takrat bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. V tem času se izogibajo napornemu delu na prostem, priporoča se uživanje lahke hrane, zadrževanje v senci, gozdovih ali v višjih območjih. V vsem te obdobju se lahko krajevno temperatura približa 39 ali celo 40˚C. Pričakujemo, da bomo na marsikateri meteorološki postaji izmerili nov julijski rekord," je napovedala agencija.

In kakšni so trenutni rekordi? Najvišjo temperaturo, 40,8 °C, so izmerili 8. avgusta 2013 na letališču Cerklje ob Krki. V mesecu juliju pa drži rekord Črnomelj z 40,6 °C. V Ljubljani je julijski rekord pri 37,6 stopinje Celzija in "v soboto je prav možno, da ga bomo presegli", je včeraj povedal vremenoslovec Brane Gregorčič.