DAJATI KRI JE ZDRAVO

Sedem družinskih članov, skoraj 500 odvzemov krvi

Dženana Kmetec/revija Jana
14. 8. 2022, 21.44
Deli članek:

Družina Golenko iz Cirkovc je ena najdejavnejših krvodajalskih družin daleč naokrog. Sedem članov je skupaj doslej darovalo kri skoraj 500-krat. Po številu odvzemov krepko prednjači Martin Golenko, ki je nedavno opravil 150. odvzem, kar je šele drugi tak primer na območju ptujskega Rdečega križa. Po njegovih stopinjah gre sin Damijan, zelo aktivna krvodajalka je tudi žena Marija. Martin je izjemno pomemben aktivist na področju krvodajalstva, doslej je k njemu pritegnil več sto novih darovalcev.

Črtomir Goznik
Po številu odvzemov v družini krepko prednjači Martin Golenko, ki je nedavno opravil 150. odvzem.

V Enoti za transfuzijsko dejavnost (ETD) Ptuj, ki deluje pod okriljem Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, je bilo nedavno zelo veselo. Čeprav krvodajalcev številke praviloma ne zanimajo preveč, saj darujejo kri iz povsem drugačnih razlogov, je treba nekatere jubileje vseeno primerno obeležiti. Eden takih je 150. darovanje krvi Martina Golenka, ki je bilo nekaj posebnega. Skupaj z njim je na ta dan darovalo kri več njegovih najbližjih sorodnikov, med njimi žena Marija in sin Damijan. Ob tej priložnosti je slavljenec s seboj na odvzem pripeljal tudi dva nova krvodajalca in tako prispeval k nadaljevanju tradicije v Cirkovcah. Martin Golenko je pomemben organizator krvodajalskih akcij v svojem kraju, ki so vedno zelo dobro obiskane. Prav cirkovška krajevna organizacija je med najuspešnejšimi na tem področju.

Kamorkoli grem, skušam ljudi prepričati za krvodajalstvo

»Pot do sem je bila lahka, še najtežje je bilo kri darovati prvič. To se je zgodilo v vojski. Leta 2001 sem postal predsednik Krajevne organizacije RK Cirkovce, drugi mandat pa vodim tudi komisijo za krvodajalstvo na ptujskem RK. Videti je, da imam to v sebi. Kamorkoli pridem, skušam najti še kakšnega novega krvodajalca. Letos sem prepričal 17 novih, v vseh teh letih se jih je nabralo kar nekaj. Letno okrog deset, skupaj torej več sto,« je povedal Golenko ob visokem jubileju, ki ga je dosegel. Če bi lahko, bi daroval še naslednjih nekaj let. Predlog, ki je bil nekaj časa aktualen (da se starostna meja za darovalce zviša na 70 let), se mu zdi umesten. Želi si, da bi lahko opravil še en odvzem krvi, preden jeseni dopolni 65 let.

Sedem družinskih članov, skoraj 500 odvzemov

Krvodajalci so tudi Martinovi oče, brat, sestra, žena, sin in snaha. Skupaj so zbrali neverjetnih 482 odvzemov. Vse so opravili v ETD Ptuj, kjer se, kot pravijo, počutijo odlično. »Gospod Golenko je privabil cele generacije krvodajalcev iz širše regije. Njegov prispevek je izjemen, za kar smo mu vsi neizmerno hvaležni. Tudi v imenu prejemnikov krvi in njihovih svojcev se vam iskreno zahvaljujemo,« je dejala zdravnica Petra Leber.

Sin v dvajsetih letih do 67 odvzemov

Martinov sin Damijan gre vztrajno po očetovih stopinjah. V 20 letih je daroval že 67-krat; začel je pri 18. letih: »Vsi so bili krvodajalci, tako da je bilo to samoumevno. Pa še zdravo je za telo. Nekomu pomagaš, obenem se kri obnavlja in imaš redne zdravniške preglede. Vsi imajo korist od tega. Dokler mi bo zdravje dopuščalo, bom daroval.«

Zgodba družine Golenko je torej zgodba o tem, kako lahko eden ali več posameznikov spreminja svet na bolje.