covid-19 sledilnik

Ministrstvo bo sledilniku še naprej pošiljalo informacije o okužbah

A. R.
7. 7. 2022, 15.18
Posodobljeno: 7. 7. 2022, 17.55
Deli članek:

Včeraj je ustvarjalce spletne strani covid-19 Sledilnik, skupaj z delom javnosti, negativno presenetila prekinitev posredovanja podatkov o okužbah, ki jih je za stran posredovalo ministrstvo za zdravje. Danes je s strani ministrstva prišlo pojasnilo.

PrtScr
Sledilnik je danes nadaljeval z osveževanjem informacij

Včeraj smo objavili novico o prekinitvi prakse, v kateri je ministrstvo za zdravje vsakodnevno pošiljalo aktualna poročila o epidemiji okužb z virusom covid.-19 ustvarjalcem spletnega sledilnika. Informacija, ki se je najprej pojavila na twitter računu članice ekipe sledilnika, Maje Založnik, je za nekaj ur povzročila precej razburjenja, ponovno pa se je pokazalo, da pomen dela, ki ga opravlja sledilnik, prepoznava velik del javnosti.

Danes pa so se z ministrstva Sledilniku in medijem za prekinitev opravičili in povedali, da bodo s prakso nadaljevali. Da je prišlo do "nesporazuma in napake v komunikaciji“, se v tem primeru sicer zdi nekoliko skopo pojasnilo, ob katerega se je na Twitterju danes obregnil tudi komunikator znanosti, dr. Sašo Dolenc. Dolenc v svojem zapisu predvsem opozarja na tehnološko zastarelost komunikacije z ministrstva, ki je doslej podatke Sledilniku pošiljalo v obliki priponke k elektronskemu sporočilu.

Škandala sicer tu ni, če se bo praksa nadaljevala in bo ministrstvo v svojem informiranju le začelo uporabljati tehnologije, ki so nam danes na voljo. Številna opozorila pa so spomnila na koristnost preverjanja in obdelave podatkov, ki jih zagotavlja Sledilnik in za katero je za bilo za trenutek vsaj videti, da jih ministrstvo spregleduje in podcenjuje. Dolenc je v svojem zapisu zato ponovno opozoril na vsaj dvojni pomen Sledilnika, ki ga ima ta predvsem za "izvajanje raziskav in za najrazličnejše druge potrebe, ki jih imajo med drugim tudi državni organi“.

Čeprav se javnost o ključnih covid-številkah lahko informira tudi na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pa na Sledilniku podatke vključijo tudi v pregled časovnih trendov bolezni ter njihove različne vidike objavijo v strojno berljivi obliki. Zraven pa opravljajo še delo primerjave in občasnih popravkov podatkov, ki jih na uradnih straneh objavlja ministrtvo oziroma NIJZ.