Uboga dekleta

Prostitucija v novogoriški Marini: oškodovank je že preko 500

P.K., STA
6. 7. 2022, 12.49
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 13.12
Deli članek:

Državno tožilstvo je v zadevi Marina spremenilo obtožnico in sicer zaradi odkritja novih oseb, ki so jih zlorabljali za prostitucijo, nekaj oseb pa je izbrisala.

Profimedia
Seznam zlorabljenih se je podaljšal.

V prvotni obtožnici je tožilstvo navajalo, da je oškodovank 413, po spremembi obtožnice lani junija pa 530, poroča Večer. V zadnji spremenjeni obtožnici pa je navedenih 532 oškodovank. Policija je do podatkov o novih oškodovankah prišla na podlagi analize evidenc, ki so jih našli na zaseženih elektronskih napravah pri nekaterih obtoženih, je pojasnila tožilka.

Sprememba seznama domnevnih oškodovank je po navedbah Večera vznemirila obrambo obtoženih, češ da je obtožnica skoraj povsem spremenjena. Obramba obtoženih je na torkovem naroku sicer opozorila, da je tožilstvo z zadnjega seznama izbrisalo okoli sto imen oškodovank in dodalo druga imena.

Sodnica je tožilstvu naložila, naj pripravi obrazložitev spremenjene obtožnice, iz katere bo razvidno, katera so nova imena, katerih ni več na seznamu in na podlagi katerih dokazov je prišlo do sprememb. Sojenje se bo sicer predvidoma nadaljevalo prihodnji ponedeljek.

Odvetnica v dvomih

Obtoženi Dejan Šurbek je na naroku dejal, da od prvotnega seznama 413 domnevnih oškodovank 129 žensk nikoli ni prestopilo praga Klub Marina, 17 pa jih je na seznamu napisanih dvakrat. Ne seznamu je bilo tudi okoli deset moških, ki imajo na prvi pogled tuja ženska imena, vendar po njegovem mnenju policija imen očitno sploh ni preverjala. Odvetnica Martina Žaucer Hrovatin, ki s kolegom Mitjo Jeleničem Novakom zagovarja obtoženega Sergeja Racmana, je zato podvomila o dopustnosti napovedane spremembe obtožnice.

Tomaž Primožič/FPA
Sergej Racman (na sliki), Dejan Šurbek, Jože Kojc, Vesna Ternovec in družba Cratos so obtoženi, da so zlorabljali prostitucijo v hudodelski združbi.

Kriminalna druščina

Sergej Racman, Dejan Šurbek, Jože Kojc, Vesna Ternovec in družba Cratos so obtoženi, da so zlorabljali prostitucijo v hudodelski združbi. Na sofisticiran način naj bi pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti nočnega kluba Marina na Ajševici pri Novi Gorici izkoristili več kot 500 žensk.

Da so bila v prostitucijo prisiljena, naj bi dokazovalo dejstvo, da so morala plačevati vstopnino v klub, obtoženi pa so vzpostavili odnos njihove podrejenosti. Obtoženi se zagovarjajo, da je šlo pri Marini za erotični klub, ki je gostom nudil intimo, gostje pa da so se sami odločali, kaj bodo tam počeli.

Bajen izplen

Po obtožnici naj bi družba Cratos, pod okriljem katere je deloval klub Marina, z zlorabo prostitucije nezakonito zaslužila približno 22 milijonov evrov. Klub je od otvoritve avgusta 2014 do januarja 2019 obiskalo skoraj 150.000 gostov. Ti so za vstop plačevali od 60 do 85 evrov. Vstopnino so morale plačevati tudi prostitutke, ki pa so morale pred tem opraviti rezervacijo. V klubu je veljala enotna cena za spolne storitve, 70 evrov za pol ure, 140 evro za eno uro.