Namočilo izsušena tla, zalilo ceste

FOTO: Končno nevihta nad Ljubljano! Sunek vetra podrl drevo na Dunajsko cesto

R.T.
5. 7. 2022, 20.54
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 10.49
Deli članek:

Območje osrednje Slovenije je bilo v juniju med tistimi, kjer je padlo najmanj padavin. V četrtek zvečer pa se je narava odločila, da je čas tudi za Ljubljano.

Facebook
Drevo, ki je v nevihti padlo na Dunajsko cesto za Bežigradom.

Arso
Roza obarvani del prikazuje najmočnejše padavine.

Kot so pred dnevi zelo lepo prikazali poznavalci vremenskih pojavov na spletni strani Neurje.si, je bilo v juniju zlasti območje vzhodnega dela Ljubljanske kotline izrazito sušno. Temni oblaki so se izogibali prestolnice, kot da bi jih nekdo odganjal z orgonskim topom, če bralec ali bralka dovolita to malce nagajivo prispodobo.

Nekaj pred pol deveto zvečer pa se je od severozahoda bliskovito približala nevihtna celica in postopno poletela čez večji del prestolnice. V nalivu s krepkimi sunki vetra je ponekod padala tudi toča. Eden od sunkov je podrl drevo, ki je padlo na Dunajsko cesto. Poplavljen je bil podvoz pod Celovško cesto pri parku Tivoli. Zalilo je tudi podvoz pod železniško progo na Drenikovi ulici. Oba nadvoza sta ostala zaprta vsaj do polnoči, nekateri vozniki pa so si na Drenikovi utirali pot po vzporedni kolesarski stezi in pločniku.

Po podatkih dežurnega meteorologa je merilna postaja na Vrhniki zabeležila sunek vetra s hitrostjo 86 kilometrov na uro, merilna postaja Ljubljana - Bežigrad pa polurno vrednost padavin v višini 36,28 milimetra.

Zaradi vode na cestišču je bil promet oviran na severni ljubljanski obvoznici v obe smeri, je poročal prometnoinformacijski center, ki je dodal, da je bil zaradi poškodovanega cestišča zaprt vozni pas med Šiško in Savljami proti Zadobrovi.

Še zjutraj je bil na severni ljubljanski obvoznici sanacije zaprt vozni pas med priključkoma Ljubljana sever, Celovška cesta in Industrijska cona Šiška proti Zadobrovi. Vozišče je poškodoval vdor padavinske vode, ki je sistemi kanalizacije niso mogli odvajati. Sanacija bo predvidoma trajala do konca tedna, je na Twitterju sporočil Dars.

Svet24
Nekaj pred 23. uro je voda še vedno stala na podvozu na Drenikovi cesti v Ljubljani.

V regijskem centru za obveščanje Ljubljana so na številko 112 zabeležili skupno 603 klice. V večini primerov so meteorne vode zalile različne objekte, med drugim telovadnico osnovno šole Vita Kraigherja, hotel nasproti Kina Šiška, gimnazijo in dijaški dom Šiška ter del Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, pa tudi zdravstvena domova Vič in Šiška.

V Logu pri Brezovici in v Triglavski ulici v Ljubljani sta na osebni vozili padli drevesi, drevesi sta se podrli tudi preko cestišč, osebni vozili pa sta bili ujeti v poplavljenem podvozu v Savljah in pred železniško postajo Dolgi most v Ljubljani.

Po doslej zbranih podatkih so zabeležili 87 dogodkov povezanih z neurjem. V intervencijah je posedovalo 20 gasilskih enot, od tega ena poklicna, je še razvidno iz poročila Uprave RS za zaščito in reševanje.

Svet24
Vsaj eden je obtičal tudi v vodi na Drenikovi.

Svet24
Nekdo mu je prišel na pomoč.

Svet24
Avtobus ni mogel naprej.

Svet24
Nekateri so se zapeljali po kolesarski stezi in pločniku.