Predstavniki Ljudske koalicije bodo danes popoldne v državni zbor vložilipobudo za razpis referenduma o nedavno sprejeti noveli zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je DZ z 49 glasovi za in 20 proti sprejel prejšnjo sredo. Novelo so podprli v koaliciji, proti so glasovali v SDS, v NSi pa so se glasovanja vzdržali.

V Ljudski koaliciji so kritični predvsem do "netransparentne in pred javnostjo načrtno umaknjene obravnave in izglasovanja" zakona. Novela sicer strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika. Poleg tega uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. DZ se bo sprva seznanjal z morebitnimi vladnimi epidemičnimi ukrepi, pri podaljševanju ukrepov nad 30, 60 ali 90 dni pa bo o njih tudi glasoval. Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga (Svoboda).

Zbrali 2500 podpisov

Že pred glasovanjem so se pred DZ zbrali predstavniki Ljudske koalicije, ki združuje več skupin in gibanj, med drugim Združenje za naravni razvoj otrok, Gibanje Zdrava družba in Maske dol, kjer je med bolj znanimi obrazi protestnica Anica Bidar. Kritični so bili namreč do obravnave novele po skrajšanem postopku. "Do sprejemanja kakršnegakoli predloga zakona na področju nalezljivih boleznih po našem trdnem prepričanju ne more in ne sme priti, dokler ni izvedene neodvisne poglobljene analize dogajanja v preteklih dveh letih in izvajanih ukrepov," so takrat zapisali.

Kot kaže, jim je sedaj v predpisanem enotedenskem roku uspelo zbrati najmanj 2500 podpisov volivcev, ki so potrebni za vložitev pobude za razpis referenduma. Po napovedih jo bodo predstavniki Ljudske koalicije v DZ vložili danes ob 14.30. Če bo pobuda vložena v skladu z zakonom, bo predsednica DZ določila rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. DZ referendum razpiše, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volivcev.

Spremembe zakona o vladi

V noči na četrtek bo sicer minilo sedem dni od vložitve pobude za zakonodajni referendum o spremembi zakona o vladi. Potrebne podpise so prejšnjo sredo vložili v stranki SDS, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa mora v sedmih dneh določiti rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Prejšnji teden je pojasnila, da bodo preverili, če je bila pobuda vložena v skladu z zakonom, in nato o tem obvestila ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice. Posledično se bo določil koledarski rok za zbiranje podpisov.