Prihod neviht in osvežitve

Za uvod zagrmelo nad Ljubljano, zvečer fronta blizu Maribora

G.G.
4. 7. 2022, 16.25
Posodobljeno: 4. 7. 2022, 21.27
Deli članek:

Meteorologi so napovedali razburljiv večer in noč.

Arso
V Ljubljani je padlo nekaj bojazljivih kapljic.

Napoved je govorila o nevihtah, ki bodo pozno popoldne zajele najprej severne kraje. Toda že okoli 15.30 je zagrmelo nad Ljubljano. Izsušena tla pa še niso dočakala zadostne sprostitve, naliv je bil prekratkega daha, da bi namočil zemljo ali osvežil ozračje.

Kot kaže radarska slika, se posamezne nevihtne celice zbirajo v osrednji Sloveniji, na območju Kamniško-Savinjskih Alp in na jugu Slovenije. Po 18. uri je bilo nevihtno jedro na avstrijskem Koroškem, čez mejo pa je seglo le nekaj kapljic. Po 21. uri se je nekaj nevihtnih celic oblikovalo v bližini Maribora.

Resnejše nevihtne celice se bodo »pripeljale« pozno zvečer in v noči na torek.  »Največja verjetnost za nevihte bo na severovzhodu (Koroška, severna Štajerska in Prekmurje). V noči na torek bodo nevihte v obliki nevihtnega sistema ali linije iz smeri Italije dosegle tudi zahod države in potovale proti vzhodu v notranjost. Verjetnost za nevihte se bo takrat povečala tudi ob obali,« predvidevajo poznavalci vremenskih pojavov na portalu Neurje.si.