STARA POZNANSTVA
Tomaž Kokot in Marjan Dikaučič se poznata že iz študentskih let. Dikaučič je tako nekaj časa uradno prebival v hiši, ki je v lasti Kokotovega očeta. Skupaj sta sedela tudi v svetu doma za starejše v Poljčanah. Vodil ga je Kokot, ki se je leta 2018 neuspešno poskušal zavihteti na položaj direktorja – tudi z Dikaučičevo pomočjo.

Ko je Marjan Dikaučič kot širši javnosti neznani stečajni upravitelj lani postal minister za pravosodje, nikoli ni govoril o svojem preteklem delu. Četudi se je njegovo ime pojavljalo v povezavi s kriminalističnimi preiskavami in slamnatimi podjetji, je vedno zanikal, da bi sodeloval v kakršnihkoli spornih poslih. Tako nikoli ni bilo jasno, kako je Dikaučič prišel v politiko in kdo ga je vanjo pripeljal. Do zdaj. 

Čeprav je bil Dikaučič za ministra imenovan v kvoti stranke Konkretno, ki jo vodi Zdravko Počivalšek, njegove povezave segajo v trdo jedro SDS. Danes namreč razkrivamo, da je bil že pred leti vpleten v posle s Tomažem Kokotom, nekdanjim kandidatom SDS za župana Poljčan, ki je bil v času tretje vlade Janeza Janše kljub pomanjkanju vodstvenih izkušenj imenovan za generalnega direktorja Pošte Slovenije. Iz dokumentov, ki smo jih zbrali in analizirali, je razvidno, da so za posli ostale neporavnane davčne obveznosti do države. Morda sta jih tudi zato na različne načine očitno poskušala prikriti. 

Razkrivanje teh poslov je za javnost pomembno zaradi preglednosti delovanja nosilcev javnih funkcij:

- Dikaučič je bil prvi minister za pravosodje, ki se je znašel v kazenskem postopku zaradi kaznivih dejanj davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin. Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so pojasnili, da poteka sodna preiskava, med katero je sodišče že izvedlo predlagane dokaze.

- Takoj po prisegi v državnem zboru je Dikaučič na zemljišču, ki ga je kupil brez hipotekarnega posojila, začel graditi luksuzno hišo. Zanjo bo po ocenah poznavalcev plačal najmanj pol milijona evrov.

- V poslih s podjetjem, ki ga je več let vodil Dikaučič, je imela ključno vlogo družba Flawlesscode. Lani jo je od članov družine Kokot po zelo visoki ceni skoraj kupil državni Telekom Slovenije, ki ga vodi Cvetko Sršen, še en član SDS.

Jurij Šorli, Tomaž Kokot
Mediaspeed
Aktualni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot

Podjetje za prenakazovanje denarja v tujino

Dikaučič je bil med letoma 2013 in 2016 direktor dveh podjetij: Prevozi Žižek in BGA. Prvo je drugemu prodalo tovorna vozila, pri tem pa se je po ugotovitvah kriminalistov z lažnimi dokumenti izognilo plačilu davka na dodano vrednost (DDV). Državni proračun naj bi bil zaradi tega posla oškodovan za 52 tisoč evrov, obe podjetji pa sta pozneje končali v stečaju.

Dikaučič danes zatrjuje, da so pri teh poslih zlorabili njegov podpis. Toda v istem času je vodil še eno podjetje, Street Cargo Logistic (SCL), ki več let ni poslovalo. To se je spremenilo spomladi 2017, ko se je Dikaučič odločil, da bo podjetje »oživelo«. Odprl je bančni račun in pridobil številko za DDV. Iz tega lahko sklepamo, da je Dikaučič pričakoval posle in denarne prilive. 

A sledil je nov manever. Že nekaj tednov pozneje, julija 2017, je lastnik podjetja SCL postal brezdomec iz Maribora. Nato se je Dikaučič umaknil kot direktor. Nasledila ga je državljanka Ukrajine iz mesta Mariupol, ki so ga ruske sile po dolgotrajnem obleganju zasedle letos spomladi. Takoj zatem, avgusta 2017, je na bančni račun podjetja SCL začel pritekati denar. V slabem letu dni je podjetje prejelo 116 tisoč evrov. Nakazalo jih je podjetje Flawlesscode, ki ga je takrat kot izvršni direktor vodil Tomaž Kokot. To je bil tudi edini vir denarja za podjetje, ki ga je Dikaučič prepustil brezdomcu in državljanki Ukrajine. 

Denar ni bil dolgo na računu SCL. Takoj ga je namreč prenakazalo na račune več tujih družb, ki se ukvarjajo s prodajo kmetijske mehanizacije, tehničnih proizvodov, elektronskih naprav in masažnih stolov, z lizingom vozil in trgovanjem s kriptovalutami. Kmalu je podjetju SCL denarja zmanjkalo. Po letu dni od odprtja računa se je znašlo v finančnih težavah in kmalu prenehalo poslovati. Na zahtevo finančne uprave (Furs) je končalo v stečaju, saj ima več kot 30 tisoč evrov davčnega dolga.

dikaucic lipnik pl
Primož Lavre
Življenjska sopotnica nekdanjega pravosodnega ministra je dobila službo na državni Pošti Slovenije, ki jo vodi njun dober prijatelj.

Stečajni upravitelj ni našel dokumentov

Je Dikaučič »oživil« podjetje in se iz njega uradno umaknil le zato, da bi to prenakazovalo denar, ki je prihajal iz Kokotovega podjetja? Če gre verjeti Dikaučiču, ni vedel, kdo je direktor podjetja. »Ko podjetje nekaj let ne posluje, to razne družbe spremljajo. Mesečno dobivaš v nabiralnik ponudbe, če bi podjetje odprodal. Potem se je družbenik to odločil odprodati, kot pravite, pač neki osebi. Ni mi znano, komu,« je junija lani ob predstavitvi v državnem zboru poslancem pojasnjeval Dikaučič. 

Namena teh nakazil ni ugotovil niti stečajni upravitelj SCL Matjaž Janša. V izrednem poročilu je zapisal, da je podjetje poslovalo kot »preusmerjevalec denarnih sredstev« iz slovenskega podjetja v tuje družbe. Toda poslov podjetja ne namerava izpodbijati, prav tako ne vlagati odškodninskih tožb, saj zatrjuje, da nima nobene računovodske in poslovne dokumentacije. Matjaž Janša je sicer dolgoletni član vodstvenih struktur SDS, iz katere prihaja tudi Kokot. Bil je njen predstavnik v nadzornih svetih več pomembnih državnih podjetij.

Z vprašanji o nakazilih so se novinarji Necenzurirano.si obrnili tudi na podjetje Flawlesscode. Njihova pojasnila bodo objavili, ko jih prejmejo.

Tomaž Kokot in Marjan Dikaučič se poznata že iz študentskih let. Dikaučič je tako nekaj časa uradno prebival v hiši, ki je v lasti Kokotovega očeta. Skupaj sta sedela tudi v svetu doma za starejše v Poljčanah. Vodil ga je Kokot, ki se je leta 2018 neuspešno poskušal zavihteti na položaj direktorja – tudi z Dikaučičevo pomočjo. Po nekaterih informacijah naj bi se Dikaučič in Kokot zadnja leta skupaj udeleževala dražb nepremičnin v stečajnih, izvršilnih in drugih postopkih.

Od zaposlitve partnerice do državnih subvencij

Ta vez se je zadnja leta še okrepila. Takoj po tem, ko je Kokot prevzel vodenje nadzornega sveta Pošte Slovenije, so v tej državni družbi začeli postopek za zaposlitev Andreje Lipnik, partnerice Marjana Dikaučiča, ki je bila pred tem strokovna sodelavka na okrožnem sodišču v Celju. Kmalu zatem, ko je Kokot postal generalni direktor, je napredovala na položaj direktorice korporativne integritete. Zadolžena je bila torej za poslovanje družbe v skladu z dobrimi poslovnimi običaji in etičnimi načeli.

marjan-dikaučič, proseniško
Necenzurirano.si
Marjan Dikaučič je julija lani, le tri tedne po prisegi v državnem zboru, na upravno enoto v Šentjurju pri Celju prijavil začetek gradnje na zemljišču v naselju Proseniško, ki ga je leta 2017 kupil s svojo partnerico.

Dikaučič je vodenje ministrstva prevzel po odstopu Lilijane Kozlovič. Za to se je odločila, ker je vlada več mesecev blokirala imenovanje dveh specializiranih tožilcev, motečih za Janšo in SDS. Novi minister s tem ni imel težav. Lani jeseni je s sklepom zavrgel prijavi obeh tožilcev na ponovljeni razpis. Ko sta bila naposled imenovana, je na hitro vložil predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki bi vladi najpozneje v treh mesecih omogočil njun odpoklic. 

Pod prejšnjo oblastjo je Kokot veljal za osebo z velikim vplivom in neposrednim dostopom do predsednika vlade. O tem priča dejstvo, da je imel ključno vlogo pri njegovem imenovanju za generalnega direktorja Pošte Slovenije Franci Matoz, Janšev odvetnik. Podjetje Flawlesscode je lani skoraj pristalo v lasti državnega Telekoma Slovenije. V času prejšnje vlade pa je za projekte, ki jih izvaja s partnerji, dobilo za več kot 330 tisoč evrov subvencij Počivalškovega ministrstva za gospodarstvo, slovenskega podjetniškega sklada in javne agencije Spirit.