CENE OSVEŽITVE

Koliko bo treba odšteti za poletno ohlajanje na slovenskih kopališčih

M. Žnidaršič, Senka Dreu, Sara Štrk
1. 7. 2022, 20.20
Deli članek:

Slovenijo je zajel vročinski val. V ponedeljek so marsikje namerili celo več kot 35 stopinj Celzija. Vsi smo te dni željni osvežitve, ena od najbolj priljubljenih in tudi najučinkovitejših pa je kopanje.

Arhiv
Nekateri so ob aktualnem vročinskem valu že na morju, drugi se hladijo v bližnji reki ali jezeru, tretji so si bazen postavili doma, četrti se odpravijo v urejena kopališča. Kaj pa je najbolj ugodno?

Kot so pojasnili upravljavci kopališč, so morali zaradi vsesplošnega povečanja stroškov cene vstopnic nekoliko zvišati, ceniki pa se seveda od kopališča do kopališča razlikujejo. Ponudba je raznolika, denimo jutranje, popoldansko, triurno, večerno in nočno kopanje, poleg otrok – zgornja starostna meja je določena različno – pa imajo popuste tudi študentje, dijaki, upokojenci in invalidi.

KAJ PONUJAJO NA DOLENJSKEM

V kopališčih na Dolenjskem bodo za celodnevno kopanje med tednom odrasli odšteli od 6 (bazen v Sevnici) do 15 evrov (Terme Čatež), otroci pa od 3,50 do 12,50 evra.

Bazen Brestanica, ki ga na sezono obišče okoli deset tisoč kopalcev, vključuje bazen olimpijskih mer in za najmlajše čofotalnik. Kot je povedala Manuela Bojnec, direktorica MC Krško, imajo ugodnosti za dijake, študente in upokojence, na voljo so tudi popoldanske vstopnice. Poudarila je ugodno ceno sezonskih vstopnic, v predprodaji (od 1. do 20. junija) so bile po 42 evrov, v redni prodaji so po 60 evrov.

V Sevnici so sezono začeli 18. junija in jo bodo predvidoma končali v začetku septembra. »V Sevnici ponujamo dnevne vstopnice, vstopnice za jutranje in večerno plavanje ter tudi sezonske vstopnice. Prav tako so na voljo otroške in študentske vstopnice ter ugodnosti za upokojence in invalide. Pred leti smo se odločili prodajati družinske vstopnice, za katere je večje povpraševanje. Za skupine, to predvsem uporabljajo društva in klubi, prodajamo tudi prenosne vstopnice, kar pomeni, da lahko z eno vstopnico na dan bazen obišče en član društva oziroma kluba,« je povedala direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek.

V Termah Paradiso v Dobovi sta notranji in zunanji bazen med seboj povezana in delujeta vse leto, poleti pa so zunaj še hitra reka, otroški bazen in trije različni tobogani. Bazeni sicer delujejo vsak dan od 9. do 22. ure, gostje lahko izbirajo med celodnevnimi, triurnimi vstopnicami, ki jih je mogoče kupiti do 15. ure, popoldanskimi vstopnicami in vstopnicami za večerno kopanje, celodnevno vstopnico pa je mogoče kupiti tudi z dodatkom kosila.

Kopališča Term Krka v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah v vročih dneh tradicionalno privabljajo kopalce, poleg hotelskih gostov so med njimi tudi enodnevni obiskovalci. V Dolenjskih Toplicah Laguno velneškega centra – kopališče je od ponedeljka do četrtka ter ob nedeljah in praznikih odprto od 9. do 21. ure, v petek in soboto pa uro dlje – sestavljajo notranji in zunanji bazeni.

Šmarješki svet termalnih bazenov pa sestavljajo dva notranja bazena z izplavnim bazenom, zunanji športni in otroški bazen ter sloviti zunanji leseni bazen prav nad termalnim vrelcem v parku Term Šmarješke Toplice. Je eden zaščitnih znakov zdravilišča in najstarejši bazen v odprtem kopališču. Notranji bazeni so od ponedeljka do četrtka odprti od 9. do 21. ure, v petek in soboto od 9. do 22. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 21. ure. Zunanje kopališče v parku vse dni v tednu deluje od 8. do 20. ure.

Na kopališčih Term Krka so od letos na voljo le celodnevne vstopnice, vstopnico za kopanje po 15. uri so ohranili le na zunanjih bazenih v Šmarjeških Toplicah.

Profimedia
Ponekod je potrebno tudi doplačilo za ležalnike in brisače.

V SEVEROVZHODNI SLOVENIJI MED DRAŽJIMI TERME PTUJ

Za celodnevno namakanje v termalni vodi na severovzhodu Slovenije boste sredi tedna odšteli najmanj 13,50 evra, medtem ko cena v Termah 3000 v Moravskih Toplicah doseže skoraj 17 evrov. Je pa res, da tam ni razlik med delavnikom in vikendom, ko na primer za vstop v kopališče Aqualuna v Termah Olimia v Podčetrtku zaračunajo kar 19 evrov. Med dražjimi je tudi čofotanje v vodah Termalnega parka v Termah Ptuj, kjer stane celodnevna vstopnica za odraslo osebo 16 oziroma 18 evrov. Otroške vstopnice v kopališčih v povprečju stanejo od 9,50 do 14 evrov.

Nekatera kopališča imajo namreč različni ceni za kopanje med tednom ter ob vikendih in praznikih, poleg celodnevnih vstopnic ponujajo še druge možnosti, kot so popoldansko, triurno, jutranje, večerno in nočno kopanje, na voljo pa so tudi različni paketi, na primer kopanje s kosilom, savno ali masažo. Poleg otrok imajo popuste tudi upokojenci, dijaki in študenti, z dokazilom, da praznujete rojstni dan, se boste lahko ponekod tisti dan kopali celo brezplačno. Največje cenovne razlike pa so nedvomno pri družinskih vstopnicah, v katerih je vključeno kopanje za starša in dva otroka. Približno 20 evrov bo družina plačala za kopanje v Lentiju in Svetem Martinu, potem pa začno cene strmo naraščati in v Family Wellness Termaliji v Termah Olimia v Podčetrtku dosežejo 65 evrov za celodnevno vstopnico med tednom in 87 evrov za konec tedna.

V PRESTOLNICI NAJVEČ ZA MESTNO PLAŽO LAGUNA

V prestolnici za eno izmed najdražjih kopališč velja Laguna, mestna plaža. V sicer priljubljenem ljubljanskem kopališču bo treba za dnevno vstopnico za odrasle odšteti 14, za otroke pa 11 evrov. Če si želite torej privoščiti družinski dan na bazenu (dva odrasla in dva otroka), boste morali med tednom odšteti kar 50 evrov, če pa se odločite bazen obiskati konec tedna, bo cena narasla na 61 evrov. Celodnevna vstopnica v Laguni bo odrasle konec tedna stala 17,50 evra, otroke pa 13 evrov. Na kopališču sicer nudijo ugodnost za otroke do višine enega metra, ti se namreč lahko kopajo brezplačno.

Eno izmed bolj poznanih kopališč v Ljubljani je Vodno mesto Atlantis, kjer morajo med tednom odrasli za dnevno vstopnico odšteti 16 evrov, za vikend pa 18 evrov. Otroci, dijaki, študenti in seniorji se med tednom lahko kopajo za 14 evrov, ob koncu tedna in med prazniki pa za 16 evrov.

Med najcenejšimi v osrednjeslovenski regiji je kopališče Kolezija, kjer celodnevna družinska vstopnica (za pet oseb) med tednom stane 36 evrov, ob koncih tedna pa 50 evrov.

GORENJSKA

Vodni park Bohinj, v Bohinjski Bistrici, navdušuje tako male kot malo večje adrenalinske navdušence. Otroci do 4. leta lahko v vodnem parku uživajo brezplačno, vstopnica za otroke od 4. do 14. leta je 7 evrov, dnevna vstopnica za odrasle pa 10,50 evra.

Na kopališču Pod skalco v Kamniku je zaradi občinskega sofinanciranja delovanja bazena cena dnevne vstopnice ugodna, odrasli bodo zanjo odšteli 4,50 evra, učenci, dijaki in študenti 2,80 evra, otroci do šestega leta pa zgolj 1,50 evra. Za družinsko vstopnico (do dve odrasli osebi in otroci do 15. leta) bo treba odšteti zgolj 9 evrov, torej kamniško kopališče velja za eno cenovno najugodnejših v državi.

V Grajskem kopališču na Bledu se lahko v ograjenem kopališču kopate od junija do konca septembra. Dolžina kopališča je 300 metrov in vključuje 6000 kvadratnih metrov urejenih površin. Kopališče ima tudi dva tobogana, trampolin, plezalno goro z oprimki, štiri bazene, skakalno desko, igrala, peskovnik za otroke, namizni tenis, šah. Odrasli bodo za dnevno vstopnico odšteli 9 evrov, študenti in dijaki 8 evrov, otroci do 14. leta pa 6 evrov. Kljub temu na kopališču velja doplačilo za vodna igrala, in sicer je treba za 20 minut aktivnosti doplačati 4 evre.

V Tržiču si lahko ohladitev privoščite na Gorenjski plaži, ki se ponaša z dvema bazenoma s skoraj 1000 kvadratnih metrov vodnih površin. Bazeni so polnjeni z naravno pitno vodo, ki se ogreva s solarnimi paneli. Povprečno voda doseže temperaturo 26 stopinj. Od ponedeljka do petka se lahko tam razgibate že med 7. uro in 8.30, ko so bazeni namenjeni jutranji rekreaciji, nudijo pa tudi večerno kopanje, in sicer ob petkih in sobotah med 19. in 21. uro. Družinska vstopnica (dva odrasla in dva otroka) vas bo stala 14,70 evra, vstopnica za osnovnošolske otroke 4,20 evra, dnevna vstopnica za odrasle pa 6,20 evra.