Kvalifikacije za svetovno prvenstvo

Slovenci v Stožicah nadigrali danes nemočne Hrvate

S.R.
30. 6. 2022, 20.49
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 22.17
Deli članek:

Srečneži, ki so v nekaj urah razgrabili vstopnice za današnji spektakel v dvorani Stožice, so šov Slovenije gledali v živo, večina državljanov pa je obsojena na televizijske ekrane. Slovenci so slavili visoko zmago, Hrvaško so premagali z rezultatom 97 proti 69.

STA
Utrinke s tekme med Slovenijo in Hrvaško.

Slovenski košarkarji so namreč na čelu z Lukom Dončićem in Goranom Dragićem, ki se danes na domačih tleh poslavlja od slovenskih ljubiteljev košarke, v razprodanih Stožicah bili bitko za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2023, ki ga skupaj gostijo Filipini, Japonska in Indonezija. Danes so njihovih nasprotniki sosedje Hrvati, nato jih v nedeljo čaka še obračun s Švedsko. Obe tekmi sta izjemnega pomena, saj se slovenska izbrana vrsta po dveh presenetljivih porazih s Finsko nahaja na nezavidljivem tretjem mestu v skupini.

STA
Utrinke s tekme med Slovenijo in Hrvaško.

Tekma se je začela ob 20.15 uri, slovenski košarkarji pa so na krilih Dončića in Dragića na terenu zagospodarili že v prvi četrtini, ki so jo dobili z rezultatom 33:8. Hrvati so v začetku tekme povsem nemočno spremljali leteče Slovence, ki imajo danes kot kaže v očeh le eno stvar, zmago. Kot so šaljivo zapisali v komentarju na enem od hrvaških portalov, je odpor Hrvatov trajal do trenutka, ko je sodniška piščalka naznanila začetek tekme. V prvi četrtini je prevladoval Dončić z 11 točkami in 4 podajami. Sledil je Dragić z 9 točkami.

Hrvaški košarkarji so uspeli v drugi četrtini zaostanek nekoliko zmanjšati, a le nekoliko, ta je še vedno astronomski. Slovenija po polovici tekme vodi 54 proti 35. Prvi strelec po polovici tekme je bil z 18 točkami Dragić. Dončić jih je nabral 13, Američan Mike Tobey pa 10.

V tretji četrtini so si hrvaški košarkarji na vse kriplje prizadevali, da bi zaostanek zmanjšali na manj kot 15 košev, da bi tako ohranili nekaj upanja za zaključek tekme, a so slovenski asi na koncu četrtine znova pokazali zobe in stvari postavili na svoje mesto. V zadnjo četrtino so vstopili z vodstvom 76 proti 51, tudi ta pa ni postregla se kakšnim presenečenjem. Končni rezultat je bil 97 proti 69 za slovensko izbrano vrsto. Dončić je na koncu za las zgrešil trojnega dvojčka, dosegel je 21 točk, 10 podaj in 8 skokov. Goran Dragič je dodal 19 točk, s 16 točkami in 13 skoki pa se je izkazal Tobey.