humanitarna pomoč

FOTO: Maribor Harkovu podaril avtobus

J.P./STA
30. 6. 2022, 14.25
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 14.27
Deli članek:

Avtobus so odpeljali v Harkov, kjer bo služil prevozu delavcev na njihova delovna mesta in šolskih otrok v šole, s pomočjo množičnega odziva občanov pa so ga hkrati napolnili s pol tone najnujnejšega sanitetnega materiala, živil in higienskih pripomočkov.

Bobo
Avtobus s humanitarno pomočjo

Mariborska občina je danes v pobrateno ukrajinsko mesto Harkov napotila avtobus, ki ga je skupaj s pol tone humanitarne pomoči podarila omenjenemu mestu. Župan Saša Arsenovič je ob predaji avtobusa predstavnici ukrajinskega veleposlaništva Nataliji Markevič poudaril pomen solidarnosti in pomoči, ki jo Mariborčani izkazujejo Ukrajincem.

"Vesel sem, da lahko na podlagi protokola diplomacije in kulture zdaj tudi v praksi stopimo skupaj in pomagamo ukrajinskim državljanom," je ob predaji dejal Arsenovič. Spomnil je, da je Maribor z ukrajinskim mestom pobraten od leta 2012, sicer pa so že vse od ruskega napada z njimi v tesnem stiku.

Bobo
Avtobus s humanitarno pomočjo

Mestna občina Maribor je sicer že prej ponudila pomoč ukrajinskim beguncem, ki so se pred vojno zatekli v štajersko prestolnico, zlasti v obliki zagotavljanja osnovnih življenjskih potrebščin, pa tudi začasne nastanitve v stanovanja iz fonda državnega stanovanjskega sklada.

Kratkoročno so beguncem zagotovil tudi bivanje v lokalnih hostlih in hotelih, v kateri so lahko ob prihodu brezplačno bivali do pet noči. Trenutno se na občini trudijo za čim hitrejšo vključevanje ukrajinskih beguncev v lokalno okolje, zlasti pri pridobivanju dovoljenj za bivanje in vključevanja v delovni proces.

Da je kakršnakoli vrsta humanitarne pomoči še vedno zelo zaželena in potrebna, je poudaril direktor mariborskega javnega holdinga Andrej Rihter. "Želeli bi, da tudi naše mesto s predajo avtobusa doda svoj košček v mozaik solidarne pomoči Ukrajini," je še povedal.

Bobo
Avtobus s humanitarno pomočjo

V imenu Ukrajine se je za pomoč Mariborčanom zahvalila predstavnica ukrajinskega veleposlaništva v Ljubljani Natalija Markevič, ki je med drugim povedala, da je bla Slovenija od prvega dne vojne v Ukrajini njihov velik zaveznik in tudi ena prvih držav, ki je ponudila humanitarno pomoč v obliki tovornjakov polnih osnovnih življenjskih potrebščin in živil.