temni oblaki

Nevihtne celice na pohodu, v teh krajih je klestila toča

R.T.
28. 6. 2022, 16.18
Posodobljeno: 29. 6. 2022, 06.00
Deli članek:

Za popoldne in zvečer napovedane krajevne nevihte so pokazale zobe.

Zajem zaslonske slike
Tako je radarska slika padavin kazala nekaj po 16. uri.

Kot so napovedali vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso), lahko popoldne, zvečer ter v drugi polovici noči lahko ob nevihtah predvsem v zahodni polovici Slovenije nastanejo krajevna neurja.

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva, popoldne in zvečer bodo znova krajevne nevihte. Ponekod bo še pihal vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 33, na vzhodu do 35 stopinj Celzija.

Absolutni junijski temperaturni rekord so zabeležili na vremenski postaji Podnanos, kjer so izmerili 38 stopinj Celzija.

V četrtek in petek bo povečini sončno, v četrtek popoldne bodo posamezne nevihte.

Med Kobaridom in Ilirsko Bistrico je po podatkih Arsa hitro nastala nevihtna linija, ki se pomika proti osrednji Sloveniji. Radarska odbojnost kaže na precejšnjo verjetnost krajevnih neurij v obliki nalivov in toče, verjetni so tudi močnejši sunki vetra, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Iz družabnih omrežij je razvidno, da je v Postojni padala sodra, v Pivki pa toča. Ta je klestila tudi v Idriji. V Bukovju je, kot poroča spletna stran Neurje.si, padala toča v velikosti jajca.

Arso je zaradi možnosti krajevnih neurij zaradi velike toplotne obremenitve za celotno Slovenijo razglasila oranžni alarm. Po podatkih agencije bodo zvečer še možna krajevna neurja, nato se bo ozračje za nekaj časa umirilo. V drugi polovici noči pa bodo predvsem na zahodu Slovenije znova nevihte.

Krajevne nevihte bodo možne tudi v sredo, in sicer sredi dneva, popoldne in zvečer, še navaja agencija.

Dogajanje bomo še spremljali.