Vročinske nevihte

Že zaropotalo, padala tudi toča, povrh je tukaj še nadloga iz Afrike

S.R.
28. 6. 2022, 12.48
Posodobljeno: 28. 6. 2022, 16.25
Deli članek:

Napovedane lokalne nevihte so meso postale. Izostala ni niti toča.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Bolj previdni uradni meteorologi pri Agenciji RS za okolje (Arso)so  za današnje popoldne in večer ter tudi drugo polovico noči napovedali, da lahko ob nevihtah zlasti v zahodni polovici Slovenije nastanejo krajevna neurja. Pestro bo tudi v drugi polovici noči.

Arso
Danes popoldne in zvečer ter v drugi polovici noči lahko ob nevihtah predvsem v zahodni polovici Slovenije nastanejo krajevna neurja.

S svojimi napovedmi so bili bolj predrzni ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si, ki so opozorili, da se lahko zaradi zelo ugodnih pogojev za nastanek močnejših neviht in »ob morebitnem razvoju izoliranih nevihtnih celic na zahodu in ponekod na severu države« poleg nalivov in močnih sunkov vetra pojavi tudi debelejša toča. »Ob morebitnem razvoju neviht, ki je sicer precej vprašljivo, bodo imele nevihtne celice na voljo precejšnjo količino razpoložljive konvektivne potencialne energije, in sicer med 2000 in 3000 J/kg,« so dodali. Največ možnosti za nastanek neviht so pripisali za severozahod države, pri čemer niso izključili niti, da ne bi kakšna nevihta udarila tudi drugod na Gorenjskem, Koroškem, v delu osrednje Slovenije ter na območju dinarske pregrade (od Posočja do območja Kočevja).

Omeniti velja še nadlogo iz Afrike, ki rada onečedi avtomobile. Po navedbah agencije Arso se namreč v teh dneh nad Slovenijo zadržuje puščavski prah iz severne Afrike. Največjo onesnaženost z delci PM10 se pričakuje danes.