Izredna seja

Kordiš: Tovrstnim "gazdam" je treba sistematično stopati na prste

S.R./STA
27. 6. 2022, 11.04
Posodobljeno: 27. 6. 2022, 11.06
Deli članek:

"Primer t.i. 'gazd' v tej državi seveda ni osamljen," je glede dogajanja v podjetjih Marinblu in Selea opozoril Miha Kordiš, ki v povezavi z izkoriščanjem delavcev v Sloveniji težavo vidi tudi v kadrovski podhranjenosti delovne inšpekcije.

Bobo
Miha Kordiš

Primer kršitve pravic delavcev v kozinskih podjetjih Marinblu in Selea, ki je na začetku junija letos pretresel slovensko javnost, se je znašel tudi na tnalu koalicijskih strank, ki zdaj sklicale nujno sejo odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Na njej želijo razpravljati o izkoriščanju delavcev na splošno.

"Nedavno je v javnost prišla novica tako imenovanega primera Marinblu in Selea, kjer so bili delavci de facto potisnjeni v neko suženjsko delovno razmerje. Delali so za mizerno plačilo, spali so na tleh, delo so morali opravljati tudi po 30 ur v kosu, medtem pa jih je vodstvo podjetja teroriziralo in stiskalo, naj dajo od sebe še več," je v današnji izjavi za javnost poudaril Miha Kordiš iz Levice, ki meni, da še zdaleč ne gre za osamljen primer v državi. Po njegovih besedah je delovna inšpekcija kadrovsko podhranjena. "Zgovorno je, kako zelo podhranjeni so organi nadzora in varovanja delavskih pravic, če je bila delovna inšpekcija v podjetjih že večkrat, pa kršitev ni zares zaznala oziroma jih, v kolikor jih je zaznala, ni mogla temeljito sankcionirati," je dejal.

Na nujni seji, ki so jo sklicali, od ministrstva za delo pričakujejo, da predstavi konkreten primer podjetij Marinblu in Selea ter konkretne postopke, ki so se odvili v teh podjetjih. "Pričakujemo, da povedo, kje so pooblastila in kadrovske kapacitete delovne inšpekcije podhranjene ter predstavijo načrt, kako bodo to reševali," je dodal. Po Kordiševih besedah je treba takšnim "gazdam", kot je to v primeru omenjenih podjetjih, sistematično stopati na prste z dodatno okrepljeno delovno inšpekcijo.

V Levici po njegovih besedah že dolgo opozarjajo na problem kadrovskega deficita delovne inšpekcije. Kot je ocenil, bi bilo treba število delovnih inšpektorjev najmanj podvojiti, je pa tudi vprašanje, koliko novih inšpektorjev lahko sama delovna inšpekcija usposablja, brez da ob tem zanemarja svoje tekoče obveznosti nadzora in varovanja delavskih pravic.