Vročinski val

Ste že izbrali senco, goro ali klet? Ob 14. uri je že bilo 35 stopinj

S.R.
27. 6. 2022, 08.28
Posodobljeno: 27. 6. 2022, 20.08
Deli članek:

Današnja velika temperaturna obremenitev ne prizanaša.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot so že včeraj napovedali pri Agenciji RS za okolje, nas danes in jutri čaka izrazit temperaturni šok, saj se bo živo srebro po nižinah Primorske ter osrednje in jugovzhodne Slovenije povzpelo tudi nad 35 stopinj Celzija. Do 14. ure se je res segrelo do 35 stopinj. Najbolj vroče je bilo na Krasu in v okolici Nove Gorice, v Ljubljani pa je bilo ob dveh popoldan 34 stopinj. Vročina je počasi, a vztrajno naraščala in ob 17. uri se je živo srebro v Ljubljani in Beli krajini povzeplo do 35 stopinj, na goriškem ter med Krškim in Novim mestom pa so takrat namerili le stopinjo manj.

Državljanom vremenoslovci svetujejo, naj se v obdobju tega vročinskega vala raje zadržujejo na hladnem ali v senci, gozdovih oziroma višjih legah ter se izogibajo napornemu delu na prostem. Meteorologi pri Arsu so ob tem danes zjutraj naznanili, da kljub večinoma jasnemu vremenu zvečer na severu ni izključena kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 37 stopinj Celzija.

Arso
Napoved Univerzalnega toplotnega klimatskega indeksa.

Topla bodo tudi jutra, vročina bo vztrajala do konca tedna

Da bo teden, ki je pred nami, vroč, so pritrdili tudi vremenski navdušenci na portalu Neurje.si, po ocenah katerih se bo »ponekod ogrelo tudi do 37 stopinj Celzija, a vročina tudi v nadaljevanju tedna ne bo kaj dosti popuščala.« Po vročem ponedeljku bodo temperature med 31 in 35 stopinjami Celzija, na Goriškem do 37 stopinj Celzija, vztrajale vse do konca tedna, pri čemer bodo topla tudi jutra. Kot so še dodali, bodo zlasti v večjih mestih tudi noči vse bolj pregrete, saj se tam temperature do jutra ne bodo spustile pod 20 stopinj Celzija. Jutranje temperature zunaj večjih mest se bodo po napovedih ljubiteljskih vremenoslovcev večinoma gibale med 15 in 19 stopinjami Celzija. V torek in sredo zna vročina v višjih legah nekoliko popustiti. »Ker bodo temperature v višjih plasteh ozračja spet nekoliko nižje, se bo možnost nastanka vročinskih neviht povečala,« so še opozorili.

Kar zadeva uradno napoved agencije Arso, bo jutri sprva precej jasno, popoldne pa bo predvsem na zahodu več spremenljive oblačnosti. Popoldne in zvečer bodo v notranjosti možne posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, na Primorskem do 21, najvišje dnevne od 29 do 35, na Primorskem do 37 stopinj Celzija.

Meteo.si
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Cvetni prah

Vsaj kar zadeva alergike, je v teh časih omembe vredno tudi dogajanje, povezano s cvetnim prahom. Po navedbah Arsa v nižinah sicer opažajo trend zniževanja obremenjenosti zraka s cvetnim prahom trav, a bodo dnevne vrednosti še vedno srednje visoke do lokalno visoke. »Obremenitev bodo nižale lokalne plohe in nevihte. Obremenitev s trpotcem in kislico bo v splošnem nizka, nekoliko višja v bližini travnikov.«

Poteka glavna sezona cvetnega prahu pravega kostanja, je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo. V zraku bo nizko alergeni cvetni prah kopriv, pojavljala se bodo zrna lipe, ligustra (kaline) in velikega pajesena, so še pojasnili ter dodali, da bo na območju slovenskega primorja »obremenitev s cvetnim prahom trav in koprivovk (krišina in kopriva) do srednje visoka. Prisoten bo cvetni prah trpotca, kislice, pravega kostanja in ligustra (kaline). Sezona oljke je zaključena.« Povečuje se tudi obremenitev s sporami plesni, kjer prevladuje kladosporij. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.

Tudi na rekah se bo poznalo

Z visokimi temperaturami se zmanjšuje tudi vodnatost rek. V Posočju, na Vipavskem in Notranjskem imajo te namreč izrazito nizko vodnatost za to obdobje, so zapisali na spletni strani meteo.si. Zaradi pomanjkanja padavin je zato povečana tudi možnost pojavnosti požarov v naravnem okolju. Ta je najvišja na Goriškem, za katero je izdano rdeče opozorilo, oranžno pa velja za Ljubljano in okolico, Obalo in Postojno.

Po podatkih Arsa ima Jadransko morje 28 stopinj.