Iščejo ga

Streljaj od slovenske meje ponoči pristali ostanki 120-kilogramskega meteorita

S.R.
25. 6. 2022, 21.01
Posodobljeno: 25. 6. 2022, 21.35
Deli članek:

Na nebu nad srednjo Evropo je bilo mogoče v noči na soboto opaziti spektakularno gorečo kroglo. Po ocenah astronomov so deli končali na tleh na avstrijskem Koroškem. Iskalna akcija se je začela.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Strokovnjaki z dunajskega prirodoslovnega muzeja so se za pomoč pri iskanju delcev meteorita obrnili na javnost. Meteorit je srednjo Evropo preletel ob približno 2. uri ponoči, po ocenah strokovnjakov z astronomskega inštituta na češki akademiji znanosti v Pragi pa ni povsem zgorel v ozračju, temveč so delci predvidoma pristali tudi na Zemlji. Ocenjujejo še, da so delci pristali le streljaj od slovenske meje, in sicer nekje na območju občin Ruden (Ruda) in Draurain (Brege) v okraju Velikovec na avstrijskem Koroškem.

Kot je pojasnil Ludovic Ferriere z dunajskega prirodoslovnega muzeja, ki se je danes že podal na območje domnevnega pristanka, je bilo mogoče meteorit videti iz Avstrije, Nemčije, Slovaške, Madžarske, Češke, Slovenije in Italije. Češki astronomi so kraj pristanka izračunali na podlagi videoposnetkov s 17 evropskih observatorijev. Po poročanju avstrijskega časnika Kleinezeitung pa jim ni uspelo le tega, da so natačno opisali njegovo krivuljo leta, temveč so ugotovili tudi to, iz česa je sestavljen. Po njihovih navedbah je šlo za kamniti meteorit. Ferriere je pojasnil še, da je meteorit ob vstopu v zemeljsko atmosfero tehtal približno 120 kilogramov. Večina ga je predvidoma zgorela v ozračju, a nekaj delcev naj bi zagotovo pristalo na tleh.