Kot so sporočili s Agencije RS za okolje, v večjem delu zahodne, osrednje in jugozahodne Slovenije že beležijo izrazito suško, »ki lahko ob vročinskem valu preide tudi na mejo izjemne suše«.

Maju 2021, ki je bil najbolj moker maj v Sloveniji v zadnjih desetletjih, je sledil niz večinoma suhih mesecev. Nadpovprečno regionalno namočeni so bili le lanski julij, avgust in november ter letošnji april. Sicer pa so bili vsi štirje meteorološki letni časi od lanskega poletja do letošnje pomladi na državni ravni »izrazito podpovprečno namočeni«.

Zadnjih 12 mesecev padavin najbolj primanjkuje v jugozahodni in zahodni Sloveniji ter delih južne in osrednje. »Na teh območjih je padla le polovica do dve tretjini običajnih padavin (glede na obdobje 1981–2010). Po doslej zbranih podatkih je največji relativni odklon v Vedrijanu (v Goriških brdih), kjer je namesto 1540 mm padlo le 769 mm padavin. Podobno je stanje na primer v bližnjih Biljah (719 namesto 1365 mm) ter na portoroškem letališču (572 namesto 968 mm),« ugotavljajo vremenoslovci, ki dodajo, da ponekod na Primorskem tako sušnega 12-mesečnega obdobja od leta 1950 še ni bilo.