DVIG CEN SE POZNA ŽE DANES

Hrvaška bo kmalu prevzela evro, kaj to pomeni za dopustnike?

Mare Koren
25. 6. 2022, 18.11
Deli članek:

Poletje je že tu in nekateri že iščejo osvežitev na obali. Veliko ljudi tako krajše počitnice kot letni dopust preživlja na Hrvaškem, kjer bo od naslednjega leta uradna valuta evro. Se razlike v cenah poznajo že danes?

Dreamstime
Pred dopustom si pridobite tudi nekaj hrvaške denarne valute.

Evropska komisija je Hrvaški ob izpolnjevanju določenih pogojev prižgala zeleno luč za prevzem evra s prvim dnem prihodnjega leta. Dokončno odločitev bodo sprejeli v začetku julija, ko bodo določili tudi tečaj menjave kun v evre. Tako je to zadnje leto, ko razpravljamo o tem, kako na Hrvaškem do denarja, ne da bi nam bankomati pobrali preveliko provizijo. Septembra bodo v trgovinah začeli dvojno označevati cene, že zdaj pa je marsikje mogoče izdatek poravnati z evri, ponekod opazimo tudi že dvojne oznake. Tak primer so cestninske postaje, pri čemer pa ob vračilu razlike še vedno prejmemo denar v kunah oziroma lipah.

Pričakovati je višanje cen

Marsikdo se bo ob zapisanem zdrznil, saj so ponekod na hrvaški obali cene gostinske, hotelske in druge ponudbe že tako vrtoglave. A kot napovedujejo strokovnjaki, bo sprejetje evra dejansko povzročilo dodatno, za mnoge tudi neupravičeno zvišanje cen. Posledica prehoda bo tudi zaokroževanje cen, seveda navzgor.

Pridobite si nekaj kun

Vseeno vam svetujemo, da preden se odpravite na dopust, nekaj evrov zamenjate v kune. Ne pozabite na plačilne kartice, ki so splošno plačilno sredstvo, prav tako pa lahko denar dvignete na bankomatu.

Trenutno določanje cen »na oko«

Če ste se te dni morda sprehajali po jugu Istre, ste verjetno doživeli, da se menjalni tečaj določa bolj ali manj »po domače«. Prodajalec na puljski tržnici vam bo na primer za evro računal 7,50 kune, v slaščičarni za vogalom pa boste dobili kepico sladoleda zgolj za sedem kun. Praviloma prodajalci še ne smejo sprejemati evrov kot plačilnega sredstva, lahko pa evre zamenjajo v kune.  

Stanovanja in avtomobili ocenjeni v evrih

Predvsem visoke cene storitev in izdelkov so na Hrvaškem že dlje časa izražene v evrih, in ne več v kunah, na primer cene stanovanj in avtomobilov. Splošno prebivalstvo je do nove valute sicer še nekoliko zadržano, saj se bojijo podražitev. Medtem pa je poslovni svet uvedbi evropske valute naklonjen, saj je poslovanje tako precej poenostavljeno.