Že štirje mrtvi

Letos že več tragičnih utopitev

Monika Horvat, Štajerski tednik
22. 6. 2022, 19.29
Deli članek:

Čeprav se poletna sezona še ni prav začela, se je letos zgodilo že več tragičnih utopitev. Ena izmed njih tudi v reki Dravi, in sicer v Rušah.

Dreamstime
V morju se morajo kopalci zadrževati v mejah 150-metrskega pasu ob obali, če ni drugače določeno.

Aprila se je v potoku Mlinščica na območju Domžal utopil moški. V vodo je po ugotovitvah policistov padel z brvi, smrt pa naj ne bi bila posledica kaznivega dejanja. Sredi maja je bilo Soboško jezero usodno za 25-letnega državljana Zveze Komori, ki naj bi bil v Prekmurju na mladinski izmenjavi. Utopljenca so našli pod vodo v delu gramoznice. Poskušali so ga oživljati, vendar neuspešno. Le nekaj dni zatem se je v reki Dravi v Rušah utopil 18-letnik, Erasmusov študent iz tujine. Po ugotovitvah policistov se je skupina mladih družila na pomolu, s katerega so skakali v Dravo. Med njimi je bil tudi 18-letnik, a po skoku ni več priplaval na površje.

Na območju Slovenije se je v zadnjih desetih letih (2012–2021) utopilo 161 oseb. Največ lani in pred tem leta 2012, ko so bile vode usodne za 25 ljudi. Gre za primere, v katerih ni bila podana tuja krivda, prav tako so iz teh številk izločeni samomori. V omenjenem desetletnem obdobju se je na območju Policijske uprave Maribor zgodilo 11 utopitev. Rekordno je bilo leto 2012, ko je življenje izgubilo pet oseb. Brez utopitve sta minili naslednji dve leti, leta 2015 pa so umrle kar štiri osebe. Sledila so štiri leta zatišja, brez smrtnih žrtev, tako lani kakor predlani pa so bile vode na območju PU Maribor usodne za eno osebo.

Kopanje v gramoznicah na lastno odgovornost

Dreamstime
V celotnem lanskem letu se je na območju države zgodilo kar 25 utopitev, od tega ena na območju PU Maribor.

Policisti opozarjajo, da je kopanje dovoljeno le na vodnih površinah, namenjenih kopanju, ki morajo biti ločene od vodnih površin za športne in prostočasne dejavnosti. V morju pa morajo biti kopalci v mejah 150-metrskega pasu ob obali, če ni drugače določeno. Še posebej opozarjajo na varnost na divjih kopališčih, v gramoznicah, jezerih, rekah, kjer se – poudarjajo –  kopamo na lastno odgovornost. »Ob lepem vremenu pritegnejo številne kopalce, vendar tam ni organiziranih služb za reševanje iz vode niti upravljavcev. Reševalci pa tudi na urejenih kopališčih, ob takojšnjem ukrepanju, žal ne morejo vedno rešiti življenja. Zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev so divja kopališča lahko za kopalce zelo nevarna. Na žalost številni kopalci opozorilnih tabel Nezaposlenim dostop prepovedan! ali Kopanje na lastno odgovornost!, ki so postavljene ponekod, ne upoštevajo. Izjemno nevarne za utopitev so tudi zapuščene gramoznice, napolnjene z vodo, ki jih nihče ne nadzira. Ponekod seže voda tudi do 15 metrov globoko

»Upoštevajte opozorila: v teh vodah se ne potapljamo in ne skačemo v vodo, ki je motna! Še posebej na to opozarjamo otroke. Otroci, zlasti mlajši, popijejo med kopanjem precej vode, zato jih je treba neprestano opozarjati, naj se požiranju vode med plavanjem izogibajo. Z varnostnega vidika so problematične tudi različne rekreacijske dejavnosti na vodi, kot so rafting (splavarjenje), kanjoning (plezanje v kanjonih z vrvno tehniko in spuščanje po brzicah), hidrospid (spuščanje po brzicah s pomočjo deske), bungee jumping (skakanje z elastiko),« opozarjajo. Ne skačite v vodo, ko vam je vroče in ste potni, telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode; ne puščajte otrok brez varstva pri obali ali bregovih jezer, rek, še manj v vodi, saj otroci ne poznajo nevarnosti, ter ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih. Prav neznane situacije so zelo nevarne, med drugim svarijo policisti.