bonton na dopustu

Izola najstrožja: obiskovalce bodo oglobili, če bodo na ulicah le v kopalkah

Polona Krušec
22. 6. 2022, 16.39
Deli članek:

Da vas na dopustu ne bi po nepotrebnem doleteli dodatni stroški, smo preverili, kje v Sloveniji je obnašanje turistov najstrožje urejeno s pravili in kako se kaznujejo prekrški. Globe so od 200 pa vse do 4000 evrov!

Dreamstime
Smeti spadajo v koš.

Turistična zveza Slovenije (TZS) vsako leto pred začetkom poletne turistične sezone predstavi bonton dopustniškega obnašanja. Ta med drugim predvideva ustrezno odlaganje odpadkov v smeti, pospravljanje pasjih iztrebkov, uporabo javnih toaletnih prostorov, primerno obnašanje v hribih in na plaži, parkiranje na namenskih površinah in spoštovanje zasebne lastnine.

Bonton je posledica dejstva, da je Slovenija država z odprtim dostopom, kar v praksi pomeni, da se tu lahko prosto sprehajamo tudi po zasebnih površinah, medtem ko denimo v Italiji in tudi drugih evropskih državah to ni mogoče. Bonton je nastal na podlagi informacij turističnih društev o tem, kaj jih je pri obiskovalcih v minulih sezonah najbolj motilo.

Pasji kakci, hoja čez pašnike

Po mnenju TZS je Kranjska Gora lep primer dobre prakse reševanja problematike obnašanja obiskovalcev. Do nedavnega so namreč imeli na tem področju velike težave. Turizem Kranjska Gora se je tega lotil lani, med drugim z izdelavo posebnih tablic, ki obiskovalce pozivajo, naj se držijo predvidenih stez, imajo pse na povodcih in ne prečkajo pašnikov, kjer ni predvidene poti. Tablice so tudi ilustrirane. Sicer njihova politika ni kaznovanje, omejevanje in odganjanje ljudi, ampak želijo na lep način sporočiti, da veljajo določena načela, ki jih je treba upoštevati.

Medtem ko so na Gorenjskem sankcije mehkejše, pa so se neprimernega obnašanja strožje – tudi z globami – lotili v izolski občini, kar je posledica pritiska domačinov v zadnjih letih, ki so se pogosto pritoževali, da se obiskovalci po ulicah, trgovinah, barih in restavracijah ter na drugih javnih mestih sprehajajo pomanjkljivo oblečeni ali samo v kopalkah, čeprav so te primerne le za kopališča. Motilo jih je tudi veliko smeti na plažah in v morju ter hrup, kar je vse posledica nočnega rajanja, najpogosteje mladine.

Plačilni nalog 

Izolska občina se je na to odzvala s spremembo občinskega odloka in tako sprehajanje po mestu le v kopalkah izrecno prepovedala. Prav tako je prepovedala odlaganje cigaretnih ogorkov in žvečilnih gumijev kjekoli razen v koše za smeti, kurjenje žara, popivanje in razgrajanje na plažah, prepovedano je tudi rezervirati »svoj« košček plaže z brisačo. Globe za posamezne prekrške za fizične osebe znašajo od 200 do 4000 evrov. Z omenjenim odlokom so prepovedali tudi prenočevanje po parkih, parkiriščih in drugih postajališčih.

Kaj pa spanje v vozilu?

Dreamstime
Na Hrvaškem je spanje v avtu prepovedano, a podlage za dodelitev kazni ni, poročajo nekateri njihovi mediji. fotopodpis

Opozoriti velja na zakon o varstvu javnega reda in miru, ki kot prekršek opredeljuje kampiranje na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika; za to je zagrožena globa 83,46 evra. Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer občinam omogoča, da s svojimi predpisi določijo pogoje javnega reda in miru. Torej imajo pri njihovem oblikovanju avtonomijo – same se odločijo, katera vedenja bodo sankcionirale in s kakšno globo.

Tako je po informacijah spletne strani Avtokampi.si v ljubljanski občini parkiranje avtodomov čez noč dovoljeno, a le na posebej določenih parkiriščih (na primer PZA Dolgi most, parkirišče NUK, Tivoli 2, Žale). Kot še poročajo, ima tudi občina Piran tovrsten odlok, in sicer dovoljuje le dnevno parkiranje avtodomov na posebej označenih parkiriščih, na primer pri skladišču soli in pri hotelu Marko. Strogo prepovedano pa je prenočevanje v avtodomih na parkiriščih celotnega Triglavskega narodnega parka, kazen za ta prestopek je sto evrov.

Kot kazen celo zapor

Poizvedovali smo, kako je sankcionirano spanje v vozilu oziroma kamperju na Hrvaškem, če bi to izvedli na primer na zasebnem zemljišču ali javnem parkirišču, ki ni predvideno za prenočitev, ter ugotovili, da se kaznuje z globo v višini 1500 kun, kar je približno 200 evrov. 

Kaj še sankcionirajo Hrvati? Preganjali vas bodo za spolni odnos na javnem kraju, za to je v skladu z zakonom predvidena kazen 5000 kun (okoli 660 evrov) ali celo 30 dni zapora. Za razkazovanje golote v javnosti in voajerizem pa je predvidena kazen od 500 do 2000 kun (od 67 do 268 evrov) ali 20 dni zapora.

Facebook
Opozorilna tabla s Hvara, ki prikazuje, kaj se sme in kaj ne, poleg pa so navedene denarne globe.