Obeta se pestro popoldne

Znova preti toča, na Jesenicah se je že razbesnelo

R.T.
21. 6. 2022, 11.59
Posodobljeno: 21. 6. 2022, 16.20
Deli članek:

Zlasti na severovzhodu in vzhodu Slovenije bodo nastajala krajevna neurja z močnimi nalivi, silovitimi sunki vetra in krajevno tudi debelo točo.

Profimedia
Upajmo, da ne bomo priča velikankam, kakršne so ob Kolpi klestile predlani.

Nad vzhodnimi Alpami in osrednjim Balkanom se zadržuje neizrazita vremenska fronta, od zahoda pa k nam doteka nekoliko bolj vlažen in topel zrak.

In medtem ko bo danes na zahodu precej jasno, bo drugod prehodno nekaj več oblačnosti. Popoldne ali zvečer pa gre pričakovati tudi nevihte, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje. V Slovenijo sta se iz Avstrije še prikradli dve nevihtni celici. Kot je razvidno z radarske slike padavin, je prva za močnejše nalive že poskrbela na območju Jesenic, druga pa se po Dravski dolini približuje Mariboru. O toči že poročajo z Lovrenca na Pohorju.

Iz Avstrije in Italije

Na jugu Avstrije, Koroškem in Štajerskem bodo nastale nevihte, ki se bodo pomikale proti jugovzhodu, napovedujejo navdušenci nad vremenom, ki skrbijo za spletno stran Neurje.si. Ob tem lahko nastanejo krajevna neurja z močnimi nalivi, silovitim pišem in točo, ki bo lahko lahko tudi debelejša s premerom več kot petih centimetrov. Po njihovih ocenah bo največja verjetnost za nastanek močnih neurij na območjih Koroške, Savinjske, Podravske, Zasavske in Posavske regije.

Nad Slovenijo pa se bodo zgrnile tudi še bolj potentne nevihte, ki bodo nastale v Italiji, napoveduje spletna stran Ciklon.si. Nevihte se bodo v prvem delu noči združevale v sisteme in se nato pomikale proti Hrvaški. Tako spet ne bodo izostali nalivi, veter in toča.

Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo tudi izpostavljeni hudourniški vodotoki; ozračje se bo umirilo v drugi polovici noči.

Zaradi slabih obetov je Arso razglasil oranžni alarm za celotno državo, ki velja od 15. uro pa do polnoči.

Nevihtno bo tudi v četrtek

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo nastale krajevne nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na četrtek. Najverjetnejše bodo v severnih krajih. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 27 do 32 stopinj Celzija.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj neviht. V petek bo sončno, nevihte bodo malo verjetne.