Slabo predvidevanje

Premier Golob se je odzval na pomanjkanje goriv: "To je škandal v vseh pogledih"

G.G./STA
20. 6. 2022, 15.21
Posodobljeno: 20. 6. 2022, 15.53
Deli članek:

Na več bencinskih črpalkah po državi je v nedeljo in danes zmanjkalo pogonskih goriv, kar trgovci pripisujejo povečanemu povpraševanju in težavam z dobavo. "Jaz mislim, da je to škandal v vseh pogledih," je razmere komentiral predsednik vlade Robert Golob.

Bobo
Golob meni, da bi morali trgovci razmere predvideti in se nanje bolje pripraviti.

"Razumem na eni strani, da je bil pritisk pri ljudeh zaradi napovedane podražitve nekoliko večji, vendar je po drugi strani obveznost trgovcev zelo jasna - oni bi morali poskrbeti, da goriva ne bi zmanjkalo, zmanjkalo pa ga je v vsej državi naenkrat," je bil v izjavi po uvodnem pogovoru s sindikati javnega sektorja jasen Golob, ki je ponovil, da pogonskih goriv ni zmanjkalo samo na enem koncu, ampak povsod. "To pomeni, da se je stvar dalo in predvideti in ustrezno ukrepati," je dejal.

Golob pričakuje tudi poročilo tržnih inšpektorjev, ki danes, kot je v dopoldanski izjavi za javnost pojasnil gospodarski minister Matjaž Han, na terenu preverjajo spoštovanje trenutne ureditve glede cen, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov.

"Nisem si mislil, da se bo kaj takega zgodilo, pa ne zaradi ljudi, ampak da se nekdo zaradi čiste špekulacije za par evrov ne pripravi bolje na takšne situacije," je še povedal Golob.

"To ni samo nepošteno, to je moralno zavržno"

Na dogajanje na bencinskih črpalkah po državi se je ob robu obiska v Mariboru odzval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Po njegovih besedah je prva prioriteta vlade, da vzpostavi zadostne zaloge goriv na slovenskih črpalkah in ohrani stabilnost cen. "To, da cene rastejo, bo predstavljalo problem za vse. Za ljudi, ki bodo morali seči globlje v denarnico, marsikoga pa bo še bolj potisnilo v finančne in socialne težave, za gospodarstvo, konec koncev pa se bodo višje cene goriv prelile tudi v višje cene hrane, višje cene izdelkov, višje produkcijske cene... Prioriteta je cene zadržati," je poudaril.

Kot je dodal, so danes s predstavniki sindikatov govorili o tem, da je treba prioritetno v kolektivni pogodbi poskrbeti, da bodo plačila prevoza na delo in plačila malice sledila podražitvam na trgu. "Da se ljudje vozijo v službo, in bodo zdaj morali plačati pol več, se bo moralo poznati tudi na plačilnih listah. Če rastejo cene, morajo rasti tudi plače," je poudaril.

Glede špekulacij, da naj bi naftni trgovci pred torkovo podražitvijo namenoma zadrževali pogonska goriva, pa je Mesec dejal, da jih je treba v tem primeru najstrožje sankcionirati. "To pomeni, da izkoriščajo krizo za lasten dobiček in ljudi potiskajo v revščino, da bi med krizo sami kovali dobičke. To ni samo nepošteno, to je moralno zavržno in to je treba najostreje sankcionirati," je bil jasen minister.

Do povečanega povpraševanja je sicer prišlo, potem ko je vlada minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.