Čakalne dobe v Ljubljani

Starše šokirali z datumom prvega pregleda pri ortodontu

R.T.
20. 6. 2022, 12.56
Posodobljeno: 5. 4. 2023, 11.32
Deli članek:

Kronične težave s čakalnimi vrstami za otroško ortodontijo se vlečejo že več let. Kot kaže se v nekaterih zdravstvenih ordinacijah še podaljšujejo.

profimedia
Otroci na ortodonta čakajo več kot tri leta.

Bralec nas je opozoril na težavo nekega starša, ki so ga iz Stomatološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana obvestili, da bi lahko njegovega otroka v prvi pregled v njihovi ambulanti sprejeli »predvidoma novembra 2029«. »Ker bo otrok takrat že dopolnil 16 let, ne bo več opravičen do ortodontskega pregleda in nadaljnjega zdravljenja, zato vam svetujemo, da poiščete ortodontsko ambulanto s krajšo čakalno dobo,« so prijazno svetovali staršem, jim priložili seznam ortodontskh ambulant ter jih obvestili, da otroka ni bilo smiselno uvrstiti na čakalni seznam v njihovi ambulanti.

Twitter
Starše so obvestili naj poiščejo drugo ortodontsko ambulanto.

Rešitev iščejo samoplačniških ambulantah

V Ljubljani so v prvi polovici letošnjega leta trije ortodonti odšli iz zdravstvenega doma med koncesionarje oziroma zasebnike in s tem še povečali stisko staršev in otrok. Epske čakalne dobe za prvi pregled pa niso posebnost ljubljanskega okoliša. V Sloveniji je potrebno na prvi brezplačni pregled pri ortodontu čakati približno štiri leta, vendar ponekod otroci na obravnavo čakajo tudi po deset let. Takrat je edina rešitev obisk samoplačniške ambulante, kar si marsikatera družina ne more privoščiti.

Drugod po Sloveniji ni boljše

Maja lani je Zdravstveni dom Celje presenetil z novico, da ne bo imel več ortodonta, saj se na razpis za to delovno mesto ni prijavil nihče. Takrat je mnoge presenetilo, da so jih »odslovili« s preprostim sporočilom, brez pravega pojasnila in brez kakršnihkoli navodil, kako ravnati, da se čakanje na običajno nujen pregled ne bi še podaljšalo.

Pisali smo tudi o zagatah v Zdravstvenem domu Črnomelj, kjer so bile čakalne dobe daljše od treh let. Ko so nekateri starši poskušali otroka na pregled naročiti v Novem mestu, so jih odslovili kljub veljavni napotnici osebnega zobozdravnika. Starši so se takrat obrnili tudi na zastopnico pacientovih pravic in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zastopnica pacientovih pravic pri novomeški enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zlata Rebolj jim je svetovala, naj vztrajajo pri zahtevi po obravnavi, saj do zavračanja ne bi smelo prihajati.

Iskanje rešitev

Pri Zdravniški zbornici Slovenije se sicer zavedajo, da gre za veliko težavo. Odbor za zobozdravstvo znotraj zbornice se je že zavzel za reševanje težav v posameznih regijah. Kot ugotavljajo pri zbornici, so v nekaterih zdravstvenih domovih pri zagotavljanju ortodontske oskrbe zelo uspešni.

Glavni razlog za dolge čakalne dobe ortodontskih storitev je iskati v veliki razliki med potrebami in pravicami ter zmogljivostmi zdravstvenih storitev, ki jih financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki od letošnjega leta dalje s ciljem skrajševanja čakalnih dob v ortodontiji plačuje vse ortodontske storitve količinsko neomejeno tako javnim zdravstvenim zavodom kot tudi zasebnikom s koncesijo. To pomeni, da so plačane vse opravljene storitve, kolikor jih ortodonti izvedejo. Na ZZZS pojasnjujejo, da je razlog za dolge čakalne dobe predvsem pomanjkanje zadostnega števila ortodontov glede na širok obseg pravic, nekritično napotovanje otrok na ortodontsko zdravljenje in visoka pričakovanja staršev, saj je že skoraj vsak otrok deležen ortodontske obravnave (okoli 90%), medtem ko v evropskih državah znaša ta delež med 60%-70%. ZZZS trenutno financira 91,7 tima ortodontije (ambulante), kar je za 5,5 timov (ambulant) več kot leta 2014. Za financiranje te dejavnosti je bilo leta 2021 namenjenih 16,4 milijona evrov, kar je za 3,6 milijona evrov več kot leta 2014.