"Cena na bencinskih servisih zunaj avtocest se bo oblikovala vsakih 14 dni po modelu, določenem v uredbi. Tako, kot je to v preteklosti že bila praksa," je pojasnil Han in ob tem izrazil prepričanje, da se bodo cene na avtocestah in hitrih cestah kljub neizogibnim podražitvam gibale v okviru sosednjih držav.

Na Petrolu so potrdili, da se težave zaradi povečanega povpraševanja nadaljujejo, zato na določenih bencinskih servisih prihaja do pomanjkanja goriva. Minister za gospodarstvo Matjaž Han je danes povedal, da tržni inšpektorji na terenu preverjajo trenutno regulacijo, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov. "Če se bo izkazalo, da je prišlo do kakšnih kršitev zakonodaje, bodo naše inšpekcijske službe ukrepale," je napovedal minister. 

"V Sloveniji imamo dovolj zalog pogonskih goriv in ni nobenih skrbi, da bi goriva zmanjkalo," je dejal Han in ocenil, da ne gre za hujše motnje na trgu, temveč logistične težave. Delno gre za običajen pojav pred napovedano spremembo cen, je priznal Han, a je opozoril tudi na to, da je bil konec tedna zaradi praznikov v sosednjih državah prometno zelo obremenjen, zaradi česar je bila dostava goriv na bencinske servise upočasnjena. Blagovne rezerve nafte so polne, je še dejal Han, pri tem pa pojasnil, da jih država lahko sprošča le v primeru zares hudih motenj trga, o katerih pa da trenutno ni mogoče govoriti.

Ministrstvo po njegovih besedah pozorno spremlja dogajanje, danes bodo tako imeli sestanek z distributerji, da jim pojasnijo situacijo. Poleg tega so na terenu tržni inšpektorji, ki preverjajo, ali trgovci spoštujejo trenutno regulirano ceno, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošnikov.

Bencin 1,74 evra, dizel 1,81 evra?

Do povečanega povpraševanja je sicer prišlo, potem ko je vlada minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja, in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen. Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra. Uradne cene bodo po Hanovih napovedih znane danes popoldne.