Pred podpisom preberite drobni tisk

Cena vrnitve s počitnic z rešilcem lahko preseže 10.000 evrov

Juš Valentinčič, Senka Dreu / Štajerski tednik
20. 6. 2022, 05.43
Deli članek:

Pred odhodom na počitnice poskrbite za zdravstveno zavarovanje, saj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, ki jo naročite prek zavoda za zdravstveno zavarovanje, na primer ne krije prevoza z rešilcem v domovino. Stroški takšnega prevoza iz oddaljene Dalmacije lahko presežejo 10.000 evrov, prevoz iz Pulja pa lahko stane do dva tisočaka.

Sašo Švigelj
Evropska zdravstvena kartica ne krije prevoza z reševalnim vozilom v domovino.

S petkovim zaključkom pouka po osnovnih in srednjih šolah se začenja glavna turistična sezona. Glavna poletna destinacija Slovencev je sosednja Hrvaška; lani, v času korone, nas je tam letovalo 1,2 milijona. Nesreča nikoli ne počiva, zato bi morali pred odhodom, poleg menjave evrov za kune, poskrbeti tudi za primerno zdravstveno zavarovanje.
Na podlagi osnovnega zdravstvenega zavarovanja lahko na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, prek njihove spletne strani ali s SMS-sporočilom naročite brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki krije nujne zdravstvene storitve. Zavod priporoča, da jo naročite najkasneje sedem dni pred načrtovanim odhodom v tujino.

Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu priporoča sklenitev dodatnega nezgodnega zdravstvenega zavarovanja za potovanja v tujino, saj to krije tudi druge stroške zdravljenja in storitev. Evropska kartica namreč ne krije stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem, prav tako ne stroškov reševalnega prevoza v domovino.

Zasebniki, ki se ukvarjajo z reševalnim prevozi, sicer ugotavljajo, da ljudje večinoma nimajo sklenjenega zavarovanja s komercialnim ponudnikom turističnih zavarovanj, kar pomeni, da jih strošek prevoza močno udari po žepu. Če se moramo zaradi poškodbe ali bolezni v domovino vrniti z rešilcem, lahko doživimo dodaten šok, saj storitve prevoza niso poceni, večinoma pa jih izvajajo različni zasebniki. Na reševalni postaji univerzitetnega kliničnega centra so tako lani opravili le en samoplačniški prevoz, na relaciji Reka–Ljubljana, za katerega je naročnik plačal 600 evrov.

STA
lanskem, še koronskem letu je na Hrvaškem letovalo 1,2 milijona Slovencev.

Stroški prevoza lahko presežejo 10.000 evrov

Cena prevoza z rešilcem je med drugim odvisna od tega, kje se nahaja pacient in kakšno je njegovo zdravstveno stanje. Ob hujših poškodbah ali zdravstvenih stanjih, kot je možganska kap, je lahko strošek prevoza z rešilcem v domovino občutno višji. V primeru zahtevnejšega zdravstvenega stanja bolnika mora biti v reševalnem vozilu prisotna celotna zdravstvena ekipa, poleg dveh zdravstvenih delavcev ga mora spremljati tudi zdravnik, zato stroški narastejo na tisoče evrov.

Takšen prevoz iz puljske bolnišnice denimo danes stane slabih dva tisoč evrov, če bi na primer potrebovali prevoz iz bolnišnice v Dubrovniku, ki je od slovenske prestolnice oddaljen 659 kilometrov, pa bi račun za vrnitev v domovino znašal več kot deset tisoč evrov.

Hrvaška leta 2019 zavrnila dogovor o prevozih iz Istre v Izolo

Izolska bolnišnica je bila pred nekaj leti pobudnica čezmejnega projekta, po katerem bi življenjsko ogrožene bolnike s severozahoda hrvaške Istre, kjer počitnikuje tudi veliko Slovencev, z reševalnimi vozili prevažali v Splošno bolnišnico Izola. V pilotnem projektu bi lahko na leto oskrbeli od 50 do 70 bolnikov z območja od Umaga do Poreča in Buzeta, ki bi potrebovali nujno medicinsko pomoč. Bolniki s tega območja namreč danes čakajo na reševalno vozilo iz Pulja, ki na primer do Umaga potrebuje najmanj uro vožnje. Reševalno vozilo bi za pot od Izole do Umaga potrebovalo 20 minut.

Predlog je hrvaško ministrstvo leta 2019 zavrnilo, ker bi bila izvedba projekta po njihovi oceni diskriminatorna. Po pisanju zagrebškega časnika Večernji list so namreč ocenili, da bi obravnava življenjsko ogroženih bolnikov v Izoli pomenila diskriminacijo bolnikov z drugih obmejnih območij na Hrvaškem, predvsem v Metkoviću in Pločah v Dalmaciji, kjer nimajo takšne možnosti.

Zavarovalnice se turističnih zavarovanj za primer covida-19 izogibajo 

Pri sklenitvi turističnih zavarovanj pa je treba računati tudi na možnost okužbe z novim koronavirusom. Čeprav so se omejitve, povezane s potovanji, v večjem delu sprostile, je še vedno treba računati na možnost okužbe z novim koronavirusom, ki nam lahko potovanje prepreči, preden se sploh začne, ali vsaj bistveno oteži vrnitev v domovino.

Ne glede na to, ali potujemo z agencijo ali v lastni režiji, so v ponudbi zavarovalnic na voljo različna turistična zavarovanja, ki krijejo zdravstvene težave, ki se nam pripetijo v tujini, in druge nevšečnosti, povezane z odpovedjo ali prekinitvijo potovanja, zamudo letov, izgubo prtljage in podobno.

Največja odstopanja pri riziku odpovedi

Nekatere zavarovalnice so v zavarovanja vključile tudi določena kritja, povezana s covidom-19, a nobeno ni takšno, da bi zavarovanca v celoti zaščitilo, poleg tega se ponudbe od zavarovalnice do zavarovalnice zelo razlikujejo in jih je celo težko primerjati. Kot ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenje, večina zavarovanj ne vključuje stroškov testiranja na okužbo s koronavirusom ali situacij, ko je osebi, čeprav zdravi, odrejena karantena zaradi stika z okuženim. Razlike so povezane tudi z omejitvami kritij oziroma zavarovalnih vsot; zavarovalnice namreč različno določajo, do katerega zneska še krijejo stroške prenočitve v primeru podaljšanja namestitve, pa tudi komu sploh in koliko časa. »Največja odstopanja pa je zaznati pri zavarovanjih za primer odpovedi ali predčasne prekinitve potovanja zaradi covida-19, saj nekatere zavarovalnice to kritje izrecno in v celoti izključujejo. Druge ponujajo zelo omejena kritja, kot so nujni prevozi, ali za primer, ko je zavarovanec v tujini hospitaliziran, le redke pa omogočajo nekoliko večjo varnost.«

Profimedia
Prevoz bolnika, ki potrebuje zahtevno oskrbo, z rešilcem iz Pulja v Ljubljano stane slaba dva tisočaka.

Višja premija ne pomeni nujno tudi več storitev

Turistična zavarovanja v takšni ali drugačni obliki ponujajo Coris, Evropsko turistično zavarovanje, Generali, Grawe, Sava, Triglav, Vita, Vzajemna in WIZ, med njimi pa le Evropsko turistično zavarovanje, Grawe, Triglav in WIZ vključujejo nekatere nevarnosti, povezane z okužbo s koronavirusom še pred potovanjem. Vse druge namreč v celoti izključujejo kritje stroškov, povezanih z odpovedjo potovanja, če se okuži zavarovanec ali njegovi bližnji. A niti pri teh zavarovanjih ne gre računati na popolno zaščito, še opozarja Zveza potrošnikov Slovenije.

Hudič se skriva v drobnem tisku

Čeprav so na prvi pogled zavarovalna kritja podobna, tudi tu drži, da se hudič skriva v podrobnostih oziroma so ključne razlike v drobnem tisku. Od izbranega paketa zavarovanja in s tem povezane višine premije je namreč odvisno, kolikšen znesek stroškov, povezanih s zdravljenjem, bo povrnila zavarovalnica in do katerega zneska bo krila stroške s potjo in nastanitvijo. Zavarovalne vsote so namreč pri vseh zavarovanjih omejene, zneski pa so lahko zelo različni. Tudi ni nujno, da višja premija ponuja več, zato je pametno podrobno preveriti vsebino zavarovanja in primerjati različne ponudbe.

Ni vseeno, kam potujemo

Zavarovanje odpovedi potovanja krije stroške v primeru, ko zavarovanec zboli za covidom-19, z izjemo zavarovalnice Grawe pa ne tudi, kadar je zdrav, a napoten v karanteno zaradi stika z okuženo osebo, ali če ne moremo potovati zaradi ukrepov, ki jih je v zvezi z epidemijo sprejela država, v katero potujemo, oziroma država, v kateri prebivamo.

Več kritja zavarovalnice ponujajo, če nas okužba doleti med samim potovanjem, če gre za predčasno prekinitev ali podaljšanje potovanja, stroške zdravljenja in podobno. »Še lani je kritja, povezana s covidom-19, ponujala zgolj polovica zavarovalnic, letos pa nekatere stroške, povezane z okužbo, krijejo že vsa našteta turistična zavarovanja,« pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije in dodajajo, da še vedno vse zavarovalnice ne krijejo stroškov testa, pa tudi pri tistih, ki jih krijejo, to velja le, če je zavarovanca na test napotil zdravnik oziroma če že kaže simptome okužbe.

Tudi ni vseeno, v katero državo se odpravljamo, sklenejo na zvezi potrošnikov. »Če je zaradi slabih epidemioloških razmer potovanje v določeno državo odsvetovano, pa boste tja vseeno odpotovali, zavarovalno kritje v večini primerov ne bo veljavno. Posebej se pozanimajte, ali ima država, v katero potujete, še kakšne druge posebne pogoje ali omejitve.«