Zastoji tudi s Primorske proti Ljubljani

"Vse" rine proti Hrvaški, na avtocestah in pred mejnimi prehodi nastajajo daljši zastoji

S.R.
16. 6. 2022, 08.28
Posodobljeno: 16. 6. 2022, 12.23
Deli članek:

Zaradi praznika, ki se je znašel na koledarjih nekaterih evropskih držav, in ker je poleti treba odriniti proti Jadranu, so danes znova znatno obremenjene slovenske ceste.

Promet.si
Gneča na slovenskih avtocestah.

Za gnečo je med drugim poskrbel katoliški praznik svetega rešnjega telesa in krvi, tako imenovano telovo, ko se katoličani spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče verske obreda. Med drugim ga obeležujejo v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem, kjer imajo dela prost dan. K previdnosti so pozvali tudi kranjski policisti, ki so opozorili, da se zelo visoka gostota prometa in povečano število tovornih vozil pričakuje tudi v smeri Avstrije, ne zgolj proti jugu. Prevoznike pozivajo, naj se ne ustavljajo na avtocesti, temveč naj se do zaključka omejitve prometa v Avstriji že sami izločijo na počivališče.

Kot poroča prometno-informacijski center, je promet močno povečan na cestah iz Avstrije proti Hrvaški in na mejnih prehodih, pri čemer so posebej izpostavili štajersko avtocesto med Slovensko Bistrico in Dramljami ter od Blagovice proti Ljubljani, gorenjsko avtocesto iz smeri Naklega proti Ljubljani (občasno zapirajo predor Šentvid proti Kosezam), ljubljansko zahodno obvoznico iz smeri Kosez proti razcepu Kozarje in naprej po primorski avtocesti proti Vrhniki, primorsko avtocesto med Postojno in Ljubljano (proti Ljubljani), podravsko avtocesto pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški ter ceste Jelšane - mejni prehod Jelšane, Blagovica - Lukovica - Domžale.

Koliko bo zamude?

- Maribor - Ljubljana do ene ure;
- Koper - Ljubljana dobre pol ure;
- Karavanke - Ljubljana - Koper dobra ura.

Zastoji so bili v času jutranje konice najdaljši na štajerski avtocesti pred priključkom Ljubljana Sneberje v smeri Ljubljane, kjer je nastala več kot 23 kilometrov dolga kolona, na gorenjski avtocesti pred priključom Naklo - razcep Koseze v smeri Ljubljane (več kot 31 kilometrov) in na primorski avtocesti pred priključkom Unec - počivališče Lom v smeri Ljubljane (slabih 10 kilometrov).

Ne pozabite na reševalni pas!

V zavodu reševalni pas pa so medtem prav tako na Twitterju pohvalili voznika Mirnesa, ki se je navsezgodaj fijakal po primorski avtocesti ter "posnel lep reševalni pas in intervencijsko vozilo." Voznikom so položili na dušo, da se danes na avtocestah pričakuje izredna gostota prometa, zato je treba pred potjo preveriti stanje na cestah in predvsem ob vsakem zastoju ustvariti reševalni pas. Zakaj je ta pomemben? V zavodu so za ta namen spomnili na "pravilo zlate ure," ki pravi, da mora poškodovanec za boljše možnosti preživetja na operacijsko mizo prispeti v eni uri, "kar je ob takem zastoju brez reševalnega pasu lahko nemogoče."