prehod vremenske fronte

Prihajajo nevihte s točo: najbolj na udaru je ta del Slovenije

R.T.
13. 6. 2022, 10.50
Posodobljeno: 13. 6. 2022, 19.50
Deli članek:

V popoldanskih urah so ponekod po Slovenije nastale nevihte.

S.R.
Danes popoldan in zvečer bodo v notranjosti države ob prehodu vremenske fronte možna krajevna neurja z vetrom, nalivi, ni izključena tudi toča.

Najprej so plohe in posamezne nevihte namočile tla na severozahodu države. Pas padavine se je nato pomikal proti osrednji Sloveniji, okoli 17. ure pa so nevihte nastale tudi na območju Maribora.

Današnje najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 stopinj Celzija.

Navdušenci nad vsem vremenskim, ki skrbijo za spletno stran Neurje.si, so dopustili  možnost, da v severozahodni Sloveniji že dopoldan pride do občasnih padavin, deloma ploh. Iz Avstrije pa se plohe in nevihte pomikajo proti Hrvaški. Ta prizor, brez katastrofičnih razsežnosti, je bil posnet v Šmarju pri Jelšah.

Vmes pa lahko nastane tudi kakšna močnejša nevihta s silovitejšimi sunki vetra, nalivi in točo. Temu pritrjujejo tudi na Agenciji RS za okolje: ob prehodu vremenske fronte bodo »možna krajevna neurja z vetrom, nalivi, ni izključena tudi toča«, so zapisali v opozorilu.

Ob močnejših krajevnih padavinah lahko hitro narastejo in se razlijejo hudourniški vodotoki. Na manjših območjih so možna poplavljanja meteornih in zalednih voda.

Nevihtni sistemi bodo predvidoma potovali od severozahoda proti jugovzhodu.

S slabšanjem vremena se bo njegov vpliv na počutje in razpoloženje postajal manj ugoden. Bolje bo jutri, ko bo sončno z najvišjimi dnevnimi temperaturami od 23 do 29 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno in spet topleje, očitno pa se v četrtek v notranjost države vračajo plohe in nevihte.