Včeraj so na portalu Necenzurirano poročali, da je Sova 25. aprila oziroma že naslednji dan po državnozborskih volitvah tedanjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku poslala dopis. V njem je svetovala, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb vlade Janeza Janše pred odhodom »strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika« vse mobilne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu.

Novinarjem se je to zdelo več kot nenavadno, saj so do zdaj morali javni funkcionarji službene telefone in računalnike praviloma vračati. Če so javni funkcionarji pri svojem delu sledili varnostnim protokolom, razlogov za uničenje teh naprav ni. Predsednik vlade in ministra lahko namreč o informacijah, ki imajo najvišjo stopnjo tajnosti, komunicirajo le prek kriptiranih, torej posebej zaščitenih telefonov. Edina izjema, kjer je »strokovno uničenje« po pravilih nujno, so informacijsko-komunikacijske naprave, ki jih pri svojem delu uporabljajo operativni sodelavci Sove na terenu, so pisali na Necenzurirano.

Na Sovi pa so danes za spletni portal odgovorili ter v odgovoru poudarili, da »s pristojnimi državnimi organi in službami sodelujejo pri varnostnem preverjanju in posredujejo podatke, pomembne za varnost določenih oseb, delovnih mest, organov, objektov in okolišev« v skladu z zakonom. Pri tem opozarjajo na svojo vlogo pri »preventivnem varnostnem in protiobveščevalnem ozaveščanju ter dvigovanju nacionalne odpornosti«.

Na Sovi še pojasnjujeo, da tuji akterji pridobivajo podatke tudi s tehničnimi sredstvi, »vključno z zlonamernim kibernetskim delovanjem proti ciljnim informacijsko-telekomunikacijskim sredstvom, ki jih uporabljajo nosilci oblasti«. Tako poskušajo pridobiti dostop do ciljnih naprav ter si na ta način zagotoviti dolgoročno pridobivanje podatkov, »pri čemer lahko uporabljajo izredno napredna orodja, tehniko in programsko opremo«, so dodali.

»V skladu s tem agencija odsvetuje prenos informacijsko-telekomunikacijskih sredstev med uporabniki, saj se s tem pomembno prispeva k preventivni protiobveščevalni zaščiti,« so še zapisali in dodali, da protiobveščevalno ravnanje z informacijsko-telekomunikacijskimi sredstvi ni v nikakršni povezavi z zakonitostjo pregleda vsebine le-teh. »Na pomen protiobveščevalne zaščite in kibernetska ogrožanja je agencija opozorila tudi v javnih poročilih«.

Sovo je v času prejšnje vlade vodil Janez Stušek, zdaj pa jo kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Joško Kadivnik.